11 februari 2010

Svensk seger i danska Melodi Grand Prix

Svenska låtskrivare tog hem de norska och danska schlagerfinalerna förra helgen. I Norge vann Fredrik Kempe. I danska Ålborg var det Thomas G:son, Henrik Sethsson och Erik Bernholm som stod högst på prispallen.

Det är duon Chanée & N’evergreen som med låten In A Moment Like This kommer att representera Danmark vid finalen i Oslo. Låten är skriven av festivalveteranen G:son tillsammans med Henrik Sethsson och Erik Bernholm.

Men de internationella bidragen slutar inte med det för G:son – som totalt har fyra nationssegrar bakom sig. G:sons förlag G:songs AB har fyra av tio låtar i finalen av den spanska uttagningen till Eurovision Song Contest.

Tre av låtarna är skrivna i olika konstellationer som involverar Thomas G:son, Andreas Rickstrand, Tony Sanchez – Ohlsson och Jesús María Pérez. Den fjärde låten som förläggs av G:songs är en helspansk komposition skriven av Tony Sánchez – Ohlsson och Jesús María Pérez.

I den svenska Melodifestivalen medverkar G:son med låten Thursdays, som framförs av gruppen Lovestoned. Låten är skriven ihop med Peter Boström och Sharon Vaughn och förläggs i övrigt av peermusic och Sharobella/Kobalt.’

Thomas G:son säger till MI:

– Fantastiskt att vinna den danska finalen inför över två miljoner tittare, vilket är nytt rekord! Det är fjärde året jag tävlar i Spanien. Finalen i Madrid är samma vecka som jag har med Thursdays med Lovestoned i sista deltävlingen i Malmö i Sverige men de krockar inte så jag kan vara på båda ställen, ska bli kul.

I Norge vann – som MI rapporterade i veckan – Didrik Sulli Tangen med låten My Heart Is Yours, en komposition av Fredrik Kempe och Hanne Sörvaag (Universal Music Publishing). Kempe är inblandad i två bidrag till den svenska festivalen, låtar som framförs av Eric Saade respektive Peter Jöback.

Lars Nylin