11 februari 2010

Nya bloggar försvarar upphovsrätten

Bloggsfären svämmar över av bloggar som är kritiska mot upphovsrätten. Nu finns det även ett par bloggar som har ambitionen att skapa lite balans i debatten.

I bloggsammanhanget behöver man inte leta länge för att hitta bloggar med den primära ambitionen att ifrågasätta den immateriella upphovsrätten. Ett tecken på dominansen för sådana åsikter var att när Aftonbladet nyligen delade ut Stora bloggpriset var fyra av fem nominerade i kategorin Samhälle bloggar som ifrågasätter upphovsrätten som t.ex. Ipfi eller SMFF ser den.

Nu har har det dock startat några bloggar med ambitionen att skapa en aning balans i frågan. Bloggare på netopia.se är Per Strömbäck, med bakgrund i spelsammanhanget. Hos Antipiratbyrån är det juristerna Henrik Pontén och Sara Lindbäck som bloggar.

En av diskussionerna under de första dagarna med netopia stod mellan Strömbäck och Piratpartiets vice ordförande Anna Troberg, som kallat netopia.se för ”en trojansk häst” och i sin kommentar beskrivit musikindustrin som ”vargar.”

Till tidningen PC för Alla säger Henrik Pontén:

– Vi kände ett behov att bemöta och kommentera kritik mot upphovsrättslagstiftningen. Vi vill vara någon form av motvikt till upphovsrättskritiska bloggare. På bloggen kommer vi att vara lite mer resonerande än på vår hemsida.

Han fortsätter:

– Den här sidan kommer inte att bli populär, det är ett som är säkert. Näthatet är oerhört starkt, vi kommer bara att publicera kommentarer som har fullständigt namn på avsändaren. Vi tar aldrig in inlägg som bara består av hot och hat.

Till Svenska Dagbladet säger han om den första reaktionen, bloggen har haft mer än 5000 besökare:

– Inledningsvis är det bara de kritiska som kommer att hitta den här bloggen. Till en början kommer vi bara att attackeras av åsiktspoliser. Förhoppningsvis kommer andra debattörer söka sig till bloggen efterhand.

Antipiratbyråns blogg finns på http://blog.antipiratbyran.se.

Lars Nylin