3 februari 2010

Tillslag mot DC-hubbar efter IFPI-anmälan

Polisen slog i går tisdag till mot misstänkta illegala fildelare på fem platser i Sverige. Det handlar om två fall av s.k. DC-hubbar – mötesplatser för fildelar – och tre ”vanliga” användare. Enligt IFPI, som ligger bakom anmälan, ska de misstänkta personerna ha offentliggjort mellan 9 000 och 17 000 musikfiler.

Tillslagen skedde i Göteborg, Upplands-Väsby, Handen och ångermanländska Docksta. Vid ett av tillslagen, det i Göteborg, anhölls ägaren av DC-hubben.
Upphovsrättsåklagaren Fredrik Ingblad säger till Sveriges Radios P3 Nyheter:
– Vid tillslaget erkände två personer i Handen och han som greps i Göteborg har delvis erkänt.

Fredrik Ingblad beskriver hur verksamheten fungerar:
– Den som vill ha en musikfil går in och klickar och sen leds han till den användaren som lagt upp filen, det är ett hjälpmedel och en förutsättning för fildelning.

– Den här verksamheten är fortfarande för stor i Sverige för att det ska kunna accepteras av skivbolag och andra rättighetsinnehavare, kommenterar Lars Gustavsson, vd IFPI Svenska gruppen.

Under senare tid har IFPI gjort 20 anmälningar mot DC-hubbar och enligt musikbranschen är Sverige ett av de hubb-tätaste länderna i världen. Anmälan mot de nu aktuella hubbarna gjordes till Fredrik Ingblad sommaren och hösten 2009.

Lars Nylin