1 februari 2010

RedOne och Bebo Valdés grammyvinnare i USA

Beyoncé och Taylor Swift blev de stora vinnarna när årets amerikanska Grammys i natt delades ut på galan i Los Angeles. Med sex grammys blev Beyoncé den mest prisbelönta kvinnliga artisten någonsin under ett och samma år. RedOne var delaktig i två priser. Svenskkubanen Bebo Valdés och sonen Chucho Valdés vann en grammy i kategorin Best Latin Jazz Album.

Beyoncé vann sina sex grammys i kategorierna Song Of The Year (Single Ladies), Best Female Pop Vocal Performance, Best Female R&B Vocal Performance, Best Traditional R&B Vocal Performance, Best R&B Song och Best Contemporary R&B Album. Taylor Swift segrade bl.a i kategorin Album Of The Year for Fearless [Big Machine Records]. Black Eyed Peas och Kings Of Leon vann tre grammys var, de sistnämnda bl.a den åtråvärda utmärkelsen Record Of The Year för Use Somebody [RCA].

Svenska RedOne var delaktig i två priser, dels för sin inblandning i Lady Gagas The Fame – som utsågs till Best Electronic/Dance Album, dels för sin egen produktion av årets Best Dance Recording: Lady Gaga Poker Face (som RedOne även är medkompositör till).
Bebo Valdés & Chucho Valdés vinnande album i kategorin Best Latin Jazz Album var Juntos Para Siempre [Calle 54 / Sony Music].
Anne-Sofie von Otter var dubbelt grammysnominerad i år, men fick liksom Ragnar Bohlin och Camilla Tilling se sig besegrad i den sista röstningsomgången.

Claes Olson