21 januari 2010

Mot Midem

I morgon lördag inleds den 44:e upplagan av MIDEM, som pågår 24-27/1. Ett 100-tal svenska representanter för musikindustrin beger sig till franska Cannes för en mässa med en delvis ny utformning.

Den stora nyheten vid årets MIDEM är att teknik- och mediekonferensen MidemNet, som tidigare varit ett separat program under mässan, tidsenligt nu integreras i huvudmässan och pågår lördag-söndag.

Som en delföljd av detta har den svenska montern fått en ny placering, på det våningsplan som kallas ”Riviera”, och en helt ny utformning.

De svenskar som finns på plats, ett drygt 100-tal har anmält sig via Anders Hjelmtorp på Export Music Sweden, bör inte missa möjligheten att i nämnda EXMS monter blogga in nysignerade avtal och andra nyheter.

Några branschröster inför mässan:

Per Hägglund, SAMI:

– Grundförutsättningen för musikbranschen är att man kan ta betalt för musiken, få konsumenterna att förstå att musik inte är gratis. Därför hoppas jag i ett Midem, som äntligen inkluderat Midemnet i det ordinarie programmet, få se mindre av svulstiga och illa genomtänkta riskkapitalsatsningar som ska ge snabba vinster och börsuppgångar, och istället mer av analys, vettiga diskussioner och möten. Där även musiker, artister och låtskrivare kan öka sin självklara plats i den nya musikbranschen.

Conny Danepalm, Lionheart:

– Jag ser fram emot att träffa existerande och nya internationella samarbetspartners inom branschens olika delar. Vår seriösa och långsiktiga satsning på den internationella marknaden har gett mycket bra resultat med flera hitplaceringar av våra låtar och produktioner under det senaste året. Ett av fjolårets möten på MIDEM har starkt bidragit till att vi ser ut att kunna börja året med en nr. 1 singel i Japan med gruppen KAT-TUN (Johnny Company). Jag tror vi kan återupprepa minst ett liknande lyckat möte även i år. I övrigt hoppas jag att mässan och Cannes kommer att andas mer optimism och att vi kan lämna de tuffa tiderna i branschen bakom oss.

Ollie Olsson, artist, låtskrivare, producent:

– Jag hoppas att knyta nya intressanta kontakter, träffa gamla vänner samt få dryfta nya spännande lösningar av dagens branschbryderier.

Peo Nylén, Scandinavian Songs:

– Jag åker ner lördag till tisdag för mitt åttonde MIDEM. Min största förväntning är väl, som säkert för många andra, att ”spökstämningen” (nätt överdrivet) från förra året förbytts i en något mer framåtblickande, och kreativt optimistisk branschanda. Sen ska det väl bli kul i allmänhet att träffa gamla kollegor, och som alltid…nya spännande persoligheter.

Lars Wiggman, Mars Music:

– Fredrik Zmuda och jag ser fram emot att träffa nya och gamla kontakter för att bygga upp Mars Musics internationella nätverk som betyder allt för lanseringen av våra egna upphovsmän och artister. Många bokade möten handlar även om representation av internationella musikförlag i Norden och de Baltiska länderna.

MI representeras på plats av Claes Olson – claes@musikindustrin.se – och MI kommer självklart med regelbundna rapporter från den europeiska musikbranschens mest mytomspunna mässa.

Lars Nylin

Länk: MI om årets Midem-tema Sydafrika

http://www.musikindustrin.se/artikel/948/MIDEM_uppmarksammar_Sydafrikas_musik.html

Lars Wiggman, Mars Music:

– Fredrik Zmuda och jag ser fram emot att träffa nya och gamla kontakter för att bygga upp Mars Musics internationella nätverk som betyder allt för lanseringen av våra egna upphovsmän och artister. Många bokade möten handlar även om representation av internationella musikförlag i Norden och de Baltiska länderna.

MI representeras på plats av Claes Olson – claes@musikindustrin.se – och MI kommer självklart med regelbundna rapporter från den europeiska musikbranschens mest mytomspunna mässa.

Lars Nylin

Länk: MI om årets Midem-tema Sydafrika

http://www.musikindustrin.se/artikel/948/MIDEM_uppmarksammar_Sydafrikas_musik.html

Lars Wiggman, Mars Music