21 januari 2010

Gala för Haiti i 4 svenska kanaler

Natten mellan fredag hålls i Los Angeles en stjärnspäckad inslamlingsgala för jordbävningsdrabbade Haiti. Galan, som leds av skådespelaren George Clooney, sänds i fyra svenska TV-kanaler och gästas av namn som Bruce Springsteen, Coldplay och Beyonce.

Det är MTV som tagit initiativet till galan och även svenska MTV direktsänder ”Hope for Haiti” från kl. 02.00 natten till lördag. Även TV4 och Kanal 5 direktständer galan. SVT sänder i efterhand från 21.00 lördag kväll.

– I stället för att vi båda ska sända samtidigt har vi kommit överens med SVT att vi sänder direkt och att de tar eftersändningen så att vi inte krockar, säger TV 4:s inköpschef Clara Scherman till TV 4:s hemsida.

Många av musikvärldens giganter uppträder på galan, bl a Bruce Springsteen, Jay-Z, Beyoncé, Christina Aguilera, Coldplay, Justin Timberlake och Wyclef Jean, själv född i Haiti. Andra stjärnor som medverkar inkluderar skådespelarna Brad Pitt, Sandra Bullock och Renee Zellweger.

Journalistiskt får Clooney hjälp av CCN-reportern Anderson Cooper, på plats i Haitis huvudstad Port-au-Prince. Pengarna som samlas in under "Hope for Haiti" går till olika hjälporganisationer. Dessutom så kommer artisternas framförda låtar att säljas på Itunes till förmån för de drabbade.

Lars Nylin