19 januari 2010

Erik Enocksson nominerad till Nordiska Filmmusikpriset

Nomineringarna till det nyinstiftade Nordiska filmmusikpriset har offentliggjorts. Bland de fem nominerade nordiska kompositörerna återfinns Erik Enocksson, som nominerats för sin musik till filmen Man tänker sitt.

De nominerade till den första utdelningen av Nordiska filmmusikpriset 2010 är utöver Erik Enocksson: Flemming Nordkrog/Danmark (för Velsignelsen), Dani Strömbäck/Finland (Letters to Father Jakob), Trond Bjerknæs/Norge (Max Manus) och Bardi Johannsson/Island (Reykjavik-Rotterdam).

Alla de nominerades filmer kommer att visas under Göteborg International Film Festival, där det även kommer att hållas ett seminarie på temat filmmusik: Nordisk filmmusik finns! / Nordic Film Music Lives!. De nominerade kommer att närvara vid festivalen och en kort frågestund inleder första visningen av respektive film.
Vid invigningsceremonin på biografen Draken 29 januari kommer ett arrangemang av kompositören Heikki Elo, med alla de fem nominerades filmmusik, att framföras.

Nordiska filmmusikpriset är instiftat på samnordiskt initiativ av upphovsmannaföreningar i de nordiska länderna. Syftet med priset är att sätta fokus på nordiska kompositörer och den roll deras musik spelar i nordisk och internationell film.

Årets vinnare av priset på 100 000 kronor meddelas vid Dragon Awards 6 februari.

Claes Olson