14 januari 2010

Grammisdags!

Vissa säger ”skivbranschens firmafest” och har för avsikt att vara elaka. Men de som är på plats på Grammisgalan tycker att beskrivningen snarast är en hyllning till en bra fest. I kväll är det dags för 2010 års version av Grammis på Münchenbryggeriet i Stockholm.

MI har tidigare summerat såväl de första 10 nominerade i varje kategori och därefter de 5 som gick vidare. I kväll kommer så äntligen beskedet om vilka som vinner i respektive klass, liksom några specialpriser. Flest nomineringar har som bekant Thåström och Amanda Jensen med vardera fem vinstmöjligheter.

De får sina priser ur händer på personligheter som Howlin’ Pelle i The Hives, Jerry Williams, Svante Thuresson, Anneli Alhanko, Maria Andersson (Sahara Hotnights), Siw Malmkvist, Annika Norlin, Paolo Roberto, Ebbot Lundberg, Kim Anderzon och ifpi:s ordförande Ludvig Werner.

Kvällens värdinna är Karin Winther som tidigare presenterat Fashion och Hype i Sveriges Television Winther säger till Aftonbladet om sin förfrågan:

– Jag blev jätteglad. Jag ledde Grammisgalans förgala 2007 och 2008. Då tänkte jag att vad sjukt det skulle vara att göra Grammisgalan, det kanske jag får göra när jag är 35, säger hon.

Galan sänds i år inte i någon av de traditionella tv-kanalerna. Däremot så sänds den via webb-TV hos Aftonbladet.se, en ”kanal” som ofta når väl så stora tittarsiffror som de ”vanliga” kanalerna. Fredrik Lindén, programchef för nyheter och nöje på Aftonbladet webb-TV säger:

– Vi är väldigt glada att få bjuda våra webbtv-tittare på en sådan här musikfest. Grammis är Sveriges äldsta musikpris och samlar landets främsta artister.

Artisterna på scenen inkluderar namn som hårdrockande Dead By April, electrosångerskan Name The Pet och brödraduon Lorentz & M Sakarias. Förhandsskvallret talar också om några hyllningsinslag som innehåller några av våra mest bekanta artister.

MI följer givetvis upp Grammis men snabbaste sättet att få samtliga vinnare blir troligen hemsidan www.aftonbladet.se och senare www.grammis.se.

Lars Nylin