6 januari 2010

00-talets mest spelade i England

Licensieringsbolaget PPL har tagit fram en topp 50 över vilka låtar som spelades oftast i Storbritannien under 00-talet. Segrade gjorde en låt som när den släpptes inte ens nådde topp 5 på singellistan.

När Snow Patrol år 2006 släppte Chasing Cars som singel nådde den som bäst plats 6 på den brittiska singellistan. Men fyra år senare har den spelats så flitigt i radio, tv, online och i offentliga miljöer att den enligt licensieringsbolaget PPL är årtiondet mest spelade i popens hemland. PPL har analyserat data för mer än 20 miljarder sekunder av musik i nämnda medier för att komma fram till sin topp 50.

Listan domineras föga överraskande av nyheter, den nyaste låten på listan är dock så pass ”gammal” som från år 2007. Men även några veteraner har smugit sig in. Högst av dessa når Thin Lizzys The Boys Are Back In Town på plats 12 medan den allra äldsta låten på listan, Aretha Franklins inspelning av I Say A Little Prayer från 1968, placerar sig som nummer 50.

Det finns även svenskintresse på listan. Gruppen Razorlight, med två svenska medlemmar, ligger på plats 11 med America. Även ABBA tar sig in, som nummer 43, med Dancing Queen från 1976. Mellan dessa finns Pinks Who Know, med Max Martin bland låtskrivarna, på plats 31.

Topp 10:

1) Chasing Cars Snow Patrol

2) Shine Take That

3) I Don’t Feel Like Dancin’ Scissor Sisters

4) Love It When You Call The Feeling

5) About You Now Sugababes

6) Rule The World Take That

7) You’re Beautiful James Blunt

8) I Predict A Riot Kaiser Chiefs

9) Can’t Get You Out of My Head Kylie Minogue

10) Crazy Gnarls Barkley

Hela listan finns på länken:

http://www.ppluk.com/

Lars Nylin