Okategoriserade 22 december 2009

Sveriges Radios nya chefer för P3 och Nya Medier

Igår tillkännagav Sveriges Radio utnämningen av två nya chefer. Tomas Granryd efterträder Hanna Toll som kanalansvarig för P3. Lotta Kjellin efterträder Mats Åkerlund som chef för Nya Medier.

Tomas Granryd, som tidigare har arbetat som producent, programledare och redaktionschef på Sveriges och även varit programledare på TV4 i början av 2000-talet, tillträder sin nya tjänst som kanalansvarig för P3 1 februari.
– Det är verkligen hedrande att få detta utmanande uppdrag, kommenterar han. För mig är P3 den smartaste, personligaste, varmaste och roligaste kanalen för unga, och det ska bli fantastiskt kul att få ta del av all kraft och kreativitet som finns hos alla som jobbar på P3.
– Vi vet att vi har en fantastisk publik, vilket inte minst den just avslutade Musikhjälpen visade. Med sådana lyssnare blir man oerhört peppad att göra bra radio.

Sveriges Radions biträdande programdirektör Monika Sandberg säger sig vara mycket nöjd med utnämningen.
– Jag är mycket glad över Tomas som ny kanalansvarig för P3. Han blir med sin breda radioerfarenhet en värdig efterträdare till Hanna Toll, som väntar barn till våren. Tomas blir en god kraft i gruppen av kanal- och genreansvariga.
I uppdraget som kanalansvarig för P3 ingår att vara beställare även av Sveriges Radios unga kanaler SR Metropol i Stockholm och Din gata i Malmö.

1 februari efterträder Lotta Kjellin Mats Åkerlund, som numera är chefsstrateg för digitala medier på Sveriges Radio, som chef för Nya Medier.
– Det skall bli jätteroligt att börja på Nya Medier, säger Lotta Kjellin. Det är en avdelning med duktiga medarbetare som dessutom får jobba med Sveriges Radios fantastiska innehåll. Det känns med andra ord dubbelt bra.

– Vi är väldigt glada att Lotta Kjellin med sin stora kunskap inom området nu blir chef för Nya Medier, konstaterar Björn Löfdahl, programdirektör. Lotta kommer in i en period när vi arbetar mycket med radions framtida tillgänglighet där de digitala satsningarna är en mycket viktig del. I detta arbete kommer Lottas kunskaper och insikter att ha stor betydelse.

Lotta Kjellin har tidigare varit projektledare och omvärldsstrateg och arbetat bland annat med digitalt källskydd och digital strategi. Hon har också varit biträdande planeringschef på program- och planeringsavdelningen med ansvar för kanalernas webbsidor.

I måndags meddelade Sveriges Radio även att det nu går att höra 43 direktsända kanaler från Sveriges Radio genom iPhoneapplikationen "SR Poddradio" som nu finns tillgänglig för den som har iPhone eller iPod Touch. Förutom P1, P2, P3 och 25 lokala P4-kanaler kan man lyssna på digitala kanaler som SR Metropol, Din gata, P2 Musik och Radioapans knattekanal.

– Vi måste finnas där lyssnarna är och erbjuder därför direktlyssning på de efterlängtade 25 lokala P4-kanaler genom iPhoneapplikationen. Nu fortsätter vi arbetet med att utveckla nya tjänster och se till att bland annat de lokala kanalerna under våren även finns för lyssning via mobil.sr.se, säger Katarina Cooper, projektledare för Sveriges Radios mobila tjänster.

– De många lyssnare som använder applikationen för att höra poddradio har ihärdigt efterlyst Sveriges Radios direktsända kanaler, säger Henrik Tornberg, konceptutvecklare. Det har funnits tredjepartslösningar som spelar upp kanalerna men dessa har inte fungerat så bra eller så har de kostat pengar att ladda ner. Därför är det extra roligt att kunna bjuda på en sådan här "julklapp" som självklart är gratis att använda.
– Det enda som kostar är anslutningen via operatören till internet.

SR Poddradio ger förutom de direktsända kanalerna även tillgång till lyssning på alla de program som finns publicerade som poddradio.

Claes Olson