17 december 2009

Moderaterna byter linje om upphovsrätten

I ett debattinlägg i torsdagens Dagens Nyheter meddelar Moderaterna att de nu byter linje i upphovsrättsfrågan.

Det är partisekreteraren Per Schlingmann och Henrik von Sydow från partiets referensgrupp för digitala frågor som undertecknat en debattartikel där man bl.a. föreslår att det ska bli enklare att avsäga sig upphovsrätt.

En huvudpunkt i debattartikeln är:

”Bland annat ska Sverige införa ett standardförfarande genom vilken upphovsmän kan välja att frivilligt korta ned eller avskaffa sin upphovsrätt.”

I de första kommentarerna till Moderaternas nya linje sägs att detta är en del i ett försök att vinna tillbaka yngre väljare. Vid EU-valet i juni fick Moderaterna 11% av rösterna i väljargruppen 18-30 år, radikalt lägre än partiet legat i den åldersgruppen i modern tid. Även i opinionsmätningar inför nästa års riksdagsval har Moderaterna fått sämre siffror bland unga väljare jämfört med tidigare.

Lars Nylin

Artikeln på DN Opinion i sin helhet finns här:

http://www.dn.se/opinion/debatt/moderaterna-ska-jobba-for-en-dynamisk-upphovsratt-1.1015204