11 december 2009

Idolfinal i kväll – så gick det för föregångarna

Ikväll är det finaldags för Idol i TV4. Bara Erik Grönwall och Calle Kristiansson finns kvar av tävlande och det är hög tid att ställa frågan: är det bäst att bli tvåa? MI tittar tillbaka på hur det gått för tidigare finalister.

2004

Vinnare: Daniel Lindström

Tvåa: Darin Zanyar

Vinnaren av premiärupplagan, Umeåexporten Daniel Lindström, fick en bra start med såväl vinnarlåten Coming True som debutalbumet. Sedan har det gått trögare och uppfattningen att det kanske är bäst att komma tvåa har cementerats av framgångarna för Darin., Denne släppte förra året sitt fjärde album och blev nyligen listetta med en ny version av låten Viva la vida. 2010 är Darin joker i Melodifestivalen.


2005

Vinnare: Agnes Carlsson

Tvåa: Sebastian Karlsson

Det här året var det definitivt inte bäst att bli tvåa. Agnes har blivit en av våra största exportsuccéer med listframgångar i bl.a. USA och England. Även fyran Måns Zelmerlöw och sjuan (!) Ola Svensson har haft större framgångar än tvåan Sebastian Karlsson. Att notera är att ingen av dessa artister idag finns på bolaget som har option på finalisterna, Sony Music.

2006

Vinnare: Markus Fagervall

Tvåa: Erik Segerstedt

Det här året gjorde det ingen stor skillnad om man kom etta eller tvåa. Fagervalls skivkarriär har gått sisådär. Han tog dock lite revansch genom att förra året vinna TV4:s Stjärnor på is. Segerstedt har som skivartist fått mest uppmärksamhet i trion EMD (där även Idol-finalisterna Danny Saucedo och Mattias Andréasson ingår).

2007

Vinnare: Marie Picasso

Tvåa: Amanda Jensen

Skånskan Jensen understryker i än högre grad än Darin att det kanske är lagom att komma tvåa i Idol. Vinnaren Marie Picasso har det efter vinnaralbumet varit tyst kring medan Jensen numera nämns med respekt även bland finsmakare och har fått såväl Rockbjörnar som grammisnomineringar.

2008

Vinnare: Kevin Borg

Tvåa: Alice Svensson

Förra året var det uppenbarligen bäst att komma fyra. Där hamnade Johan Palm, som senare nått förstaplatsen på singellistan och plats tre på albumlistan för debutplattan. Kring toppnamnen Borg och Svensson har det varit tystare även om Borg i höst fått uppmärksamhet för en musikalroll.

2009

Finalister: Erik Grönwall och Calle Christiansson

Ska vinnaren, d v s tvåan, bli Grönwall från Knivsta eller Christiansson från Kristianstad? Många i branschen tror att svaret på den frågan blir namnet Tove Östman Styrke, Umeåtjejen som röstades ut förra veckan är hittills den som fått mest lovord av branschsexpertisen.

Lars Nylin