3 december 2009

Fyrfaldige ”Red One” en av flera Grammy-nominerade i USA

De svenska framgångarna i musikexport bara fortsätter. När nomineringarna till amerikanska Grammy offentliggjordes i torsdags fanns flera svenska bidrag i väsensskilda kategorier.

Flest nomineringar fick Nadir Khayat, mer känd under pseudonymen ”Red One”. Hans samarbete med Lady Gaga resulterade i fyra nomineringar. Utöver nomineringar i de tre tyngsta kategorierna: Årets skiva (Poker Face), årets album (The Fame) och årets låt (Poker Face) är Red One även nominerad till årets danslåt (även där Poker Face).
Poker Face tävlar i kategorin årets skiva om priset mot Halo med Beyoncé, I gotta feeling med The Black Eyed Peas, Kings of Leons Use somebody och You belong to me med Taylor Swift.
I kategorin årets album tävlar The Fame mot plattor med Beyoncé, Black Eyed Peas, Dave Matthews Band och Taylor Swift.

Även i den seriösa musiken fick svenskar ett antal nomineringar. Körledaren Ragnar Bohlin, sedan år 2007 chefdirigent för kören hos San Fransisco Symphony Orchestra, fick två nomineringar: för bästa klassiska album och bästa körframträdande. Detta för en inspelning av Mahlers åttonde symfoni.

I kategorin bästa operainspelning nominerades den Linköpingsfödda svenska sopranen Camilla Tilling för sin medverkan på holländska Haag-filharmonikernas inspelning av Messiaens Saint Francois D'Assise.

Även den ständige Grammy-favoriten Anne Sofie von Otter fick två nomineringar; för bästa kammarmusik (Vivaldi Concertos) och bästa klassiska framträdande (albumet Bach Arias).

Dessutom har det svenska musikförlaget Razor Boy Music Publishing två nomineringar med låtar skrivna av låtskrivare Mim och Liv Nervo. De är nominerade i kategorierna Best Dance album med David Guetta One Love and för Best Dance Song med When love takes over.

Lars Nylin