2 december 2009

Kommunalt miljonstöd räddar Hultsfredsfestivalen

På kommunalfullmäktiges möte i Hultsfred i måndags fattades ett antal beslut som bidrar till att rädda den efter årets festival ekonomiskt hårt prövade Hultsfredsfestivalen från nedläggning.

De senaste tre åren Hultsfredsfestivalen har gått med förlust, trots publiksiffror på över 20 000 besökare. Efter sommarens festival varslade arrangörerna samtliga sina anställda.
– Utan det här hade vi gått i konkurs, konstaterar Putte Svensson, som har varit en av de drivande själarna ända sedan starten.
Festivalledningen har sedan tidigare önskat hjälp av kommunen och pekat på betydelsen festivalen har för närområdet, samt betonat att de utbildningar man driver för 350 studenter på Campus Hultsfred har haft stor betydelse för orten.

Hultsfreds Kommunala Industri AB är redan sedan tidigare delägare i Rock City Hultsfred AB, men för en köpeskilling av 4,3 miljoner kronor utökas nu aktieinnehavet i bolaget från 49 till 91 procent. Samtidigt blir Hultsfreds Kommun nu även ensamma ägare av hela eventområdet med tillhörande anläggningar. Detta för en köpeskilling om 2,6 miljoner kronor.
Rock City Hultsfred AB äger bl a RockCity-fastigheten Hultsfred Transporten 5. Nu utökas Rock City Hultsfred AB:s borgenslimit för lånet till fastigheten Hultsfred Transporten 5 från 7,75 till 19,0 miljoner kronor.

Hultsfreds Kommunala Industri AB har nu fått i uppdrag att arbeta för att möjliggöra och säkra finansieringen av fortsatt festivalverksamhet i Hultsfred. För att allmänt öka bolagets finansiella styrka kommer bolaget att erhålla ett aktieägartillskott om 6,0 miljoner kronor från kommunen.

Såväl de fyra allianspartierna som miljöpartiet reserverade sig mot kommunalfullmäktiges beslut med motiveringen att kommunen riskerar skattebetalarnas pengar i ett osäkert projekt.

Claes Olson