27 november 2009

Måndag avgörandets dag för Hultsfredsfestivalen

På måndag 30/11 avgörs det i Hultsfreds kommunfullmäktige om kommunen på olika sätt ska gå in i den krisdrabbade Hultsfredsfestivalen. Något som kan komma att avgöra om den mest klassiska av svenska festivaler har någon framtid. Inför mötet drivs det namninsamlingar i såväl festivalens regi som på Facebook.

Hultsfreds kommunfullmäktige förväntas fatta beslut om kommunen ska köpa arrangörsföreningen Rockpartys fastighet Rock City för cirka 24 miljoner och därmed hjälpa föreningen ur dess akuta ekonomiska knipa. Kommunfullmäktige ska även bestämma om den ska bilda ett gemensamt arrangörsbolag tillsammans med föreningen Rockparty. Sammantaget beslut som troligen är avgörande för festivalen har någon framtid.

Inför mötet tycker insändarskribenter i lokalpressen att kommunen inte bör lägga mer skattepengar på festivalen. Men åtskilligt fler engagerar sig FÖR den. Mer än 1000 personer har skrivit på en namninsamling. Dessutom har drygt 4000 personer skrivit på den privata gruppen "Rädda Hultsfred" på Facebook. De som agerar kommer från hela landet vilket uppskattas av kommunalrådet Kira Berg. Hon säger i tidningen Barometern:

– Musikälskare runtom i Sverige har blivit oroliga när de har upptäckt att det inte längre är en självklarhet att det blir en Hultsfredsfestival. Detta visar att festivalen inte bara är en lokal angelägenhet.

Namninsamlingen introduceras med förhoppningen att kommunen ska bli arrangörspartner:

”Ett sådant beslut skulle innebära att Rockparty kan fortsätta driva festivalen som en neutral aktör, i samarbete med, och med stöd från kommunen. Vi vill nu bjuda in vänner av festivalen för att visa Hultsfreds kommun att festivalen är en angelägenhet långt utanför kommunens och regionens gränser. Hultsfredsfestivalen står för en egen magi och har en viktig plats på livekartan i Sverige, en mötesplats för musikälskare där man kan träffa likasinnade och umgås några dagar och uppleva favoritartister och upptäcka nya. Vi är många som har fantastiska minnen från festivalen, och som också tycker det är viktigt att den finns kvar – ett evenemang som även i fortsättningen drivs av en ideell förening med kärleken till musik som kärna. Festivalen har inte bara satt Hultsfred på kartan som en omistlig plats för musikälskare, den har också varit en viktig språngbräda både för artister, studenter och professionellt yrkesverksamma i musikbranschen.”

Namninsamlingen finns på:

http://www.namninsamling.com/site/get.asp?Hultsfred_forever

Lars Nylin