16 november 2009

Jenny Wilson tilldelas European Border Breakers Award

Europakommissionen och European Broadcasting Union (EBU) har tillkännagivit årets vinnare av det prestigefyllda priset European Border Breakers Awards (EBBA), som sedan millennieskiftet årligen uppmärksammar de nya europeiska artister och grupper som bäst lyckats nå ut med sin musik utanför det egna landets gränser. I år tillhör Jenny Wilson de tio namnen på listan.

Europakommissionen och EBU har skapat priset med syfte att uppmärksamma internationella debutanter på hela den pan-europeiska kontinenten. Noterbart är dock att albumet Hardships (som Jenny Wilson tilldelas priset för) är hennes andra soloalbum och totalt hennes fjärde album, om man räknar in den tidigare gruppen First Floor Power.

Årets European Border Breakers-vinnare är:
(Inom parentes den aktuella skivproduktionen)
Milow Milow (Belgien)
Charlie Winston Hobo (Storbritannien)
Peter Fox Stadtaffe (Tyskland)
Soap & Skin Lovetune for Vacuum (Österrike)
Kerli Love Is Dead (Estland)
Jenny Wilson Hardships (Sverige)
Buraka Som Sistema Diamond (Portugal)
Sliimy Paint Your Face (Frankrike)
Esmee Denters Outta Here (Nederländerna)
Giusy Ferreri Non Ti Scordar Mai Di Me (Italien)

Den tv-sända prisgalan på musikmässan Eurosonic i holländska Groningen 14 januari kommer att presenteras av den engelska tv-personligheten Jools Holland i närvaro av Europakommissionären Maros Sefovics, med särskilt ansvar för utbildning, kultur och ungdomsfrågor. På galan kommer tittarna att rösta fram en vinnare av priset i den nyinstiftade kategorin The Public Choice EBBA.

Claes Olson