11 november 2009

Dags för den åttonde Manifest-galan

29 januari nästa år – två veckor efter den Grammis-gala som Manifest för åtta år sedan skapades som alternativ till – arrangeras den åttonde Manifest-galan i ordningen på Nalen i Stockholm. Som vanligt arrangeras galan av den ideella föreningen SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter), som samlar närmare 300 skivbolag, i samarbete med Fritz’s Corner. För första gången kommer det att delas ut pris till Årets bästa dansbandsskiva.

Manifest 2010 blir i likhet med årets upplaga en heldag i den oberoende musikens tecken. Under dagen kommer det att arrangeras seminarier och paneldiskussioner om branschens nutid och framtid. På kvällens prisgala är priset för året bästa dansbandsskiva bara en av nyheterna. En annan nyhet är att priset i kategorin Osignat i år år presenteras tillsammans med Sveriges Radios program P3 Lab. Dessutom kommer Manifestgalan i samarbete med SKAP att dela ut priser till Årets kompositör och Årets textförfattare.

Totalt kommer priser i 17 olika kategorier delas ut. I varje kategori väljer en jury ut fyra nomineringar som tillkännages i början av januari.
Alla oberoende skivbolag i Sverige ges möjlighet att nominera skivor fram till 16 november. Samtliga oberoende skivbolag – d.v.s. bolag ej ägda av något av majorbolagen EMI, Sony Music, Universal Music eller Warner Music – får nominera, även om de ej är medlemmar i arrangerande SOM.

För att en skiva ska kunna nomineras måste den vara släppt mellan den 1 december 2008 och 31 december 2009. För ytterligare information, se www.manifestgalan.se/nominering/.

Manifest-galan är öppen för allmänheten. Biljetter släpps inom kort.

Claes Olson