9 november 2009

Max Martin vann maximalt på Musikförläggarnas pris

Musikförläggarnas pris stärker sin position som en av topparna i musikbranschens galasäsong. Prisutdelningen i fredags på Berns Salonger i Stockholm samlade 1000 personer som under en heldagsföreställning med Ola Håkansson som värd hyllade landets upphovsmän och upphovskvinnor.

Den stora vinnaren vid årets gala blev de senaste årens kanske mest framgångsrike svenske låtskrivare: Martin Sandberg, mer känd som Max Martin. Han kunde gå hem med två glasstatyetter signerade Sveriges mest kände glaskonstnär, Bertil Vallien. Martin mottog dels utmärkelsen ”Årets kompositör” och delade också priset för ”Årets mest spelade låt” med Johan ”Shellback” Schuster ( för låten So What med Pink).

En av prisgalans finaste utmärkelser, ”Lifetime Achievement”, gick i år till Robert Broberg som märkbart rörd mottog priset ur radioprofilen Ulf Elfvings hand. ”Robban” läste bl.a. på sitt oefterhärmliga sätt sin låt Öken; och hade inte ett åtagande senare på kvällen hindrat honom hade vi antagligen fortfarande skrattat åt Brobergs minst sagt sanslösa rim.

Årets Internationella Framgång” gick till Nadir ”RedOne” Khayat för de massiva världshits han skapat ihop med Lady Gaga. Konstmusikpriserna vanns av Per Mårtensson (kammarmusik) respektive Klas Torstensson (ensemble/opera). Årets textförfattare blev Annika Norlin, för hennes kritikerhyllade engelskspråkiga projekt Hello Saferide. Pontus Hjelm och Jimmie Strimell, låtskrivare i rocknykomlingarna Dead By April delade på priset ”Årets nykomling”.

Trots ett hektiskt schema flög vår nya internationella storstjärna Agnes in från England och gjorde ett bejublat framträdande. Hon framförde en akustisk version av hiten Release Me som också blev ”Årets Låt”.

Konferencier för andra året i rad var branschlegenden Ola Håkansson. Som prisutdelare sågs bland andra Eva Dahlgren, Adam Tensta, Peter Svensson, Alexander Bard, Staffan Scheja och redan nämnde Ulf Elfving.

Efter galan bjöd galageneralen Martin Ingeström sällskapet att fortsätta festen en trappa ner i Berns Salonger. Gästerna bjöds också på några showcase-framträdanden. Där var Universal Musics färska kontraktering Ola Joyce först ut av några nykomlingar som kanske redan nästa år får pris på galan?

Martin "Max Martin" Sandberg vann dubbelt på galan.

Martin "Max Martin" Sandberg vann dubbelt på galan.

Konferencier Ola Håkansson och prisutdelare Eva Dahlgren.

Lars Nylin