27 oktober 2009

Rookiehelg på Rockcity i Hultsfred

Inomhusfestivalen Rookie tycks ha kommit för att stanna i Hultsfred. Så även detta år när "storebror" Hultsfredsfestivalen som bekant haft problem. MI har pratat med Minna Fagerstedt, projektledare för Rookie 09, dagarna innan minifestivalen på Rockcity i Hultsfred.

Minna Fagerstedt läser till vardags på Music & Event management-programmet via Kalmar Högskola i Hultsfred. Minna har tidigare bl.a. arbetat med årets Rookiescen under Hultsfredsfestivalen, en scen som har samma inriktning som Rookiefestivalen, och varit skapare och projektledare för Sjöviksfestivalen som arrangerades för första gången i Avesta under våren 2007.

Berätta för en ej invigd vad Rookie 09 är?

– Rookiefestivalen är en 2 dagar lång festival som årligen arrangeras av Rockparty på Rockcity i Hultsfred i samarbete med studenter. Tanken bakom Rookie-konceptet är att skapa en plattform för nya oetablerade artister att möta musikbranschen. Vi fokuserar endast svenska artister och band som har en talang som vi tror kan ta dem till en karriär. Flera av våra idag stora svenska artister har en gång börjat som rookies. Scenen är tänkt att fungera som en språngbräda för band att ta sig ytterligare ett steg upp. I år har vi ett späckat program med 20 rookieakter där bland andra Love & Happiness, Guldgossen, Skatan, Titan och You say France and & Whistle återfinns. Fyra större svenska band headlinar årets festival: Hoffmaestro & Chraa, Lortentz & M. Sakarias, Florence Valentin och Detektivbyrån. På området finns, förutom tre scener, olika kringaktiviteter, såsom seminarier, livepanel, workshops och sköna barhäng, öppna långt in på natten. Givetvis återfinns även press- och backstageområde på den exklusiva ”Gräddhyllan” där artister och bransch kan mötas över en öl. Vi är nog ensamma om att i Sverige ha en inomhusfestival under hösten med det här konceptet.

Rookie går lite senare än förra året, hänger det ihop med Rockpartys problem?

– Det man kan säga är att festivalen förra året arrangerades en vecka tidigare än vanligt. Traditionellt så arrangeras festivalen den sista helgen i oktober, vilket passar väldigt bra i och med att det sammanfaller med skolornas höstlov. Förra året ägde festivalen däremot rum den näst sista helgen i oktober.

Tittar man tillbaka så har Rookie verkligen hittat ett antal pärlor, vilka är dina egna favoriter sett i backspegeln?

– Ja, under Rookies åtta-åriga historia har Chrashdïet, Adam Tensta, Maia Hirasawa, Ida Maria och Miss Li spelat på Rookiescenen innan deras stora genombrott. Mina personliga favoriter från förra årets festival är nykomlingarna Movits och Monde Yeux.

Vad ser du personligen mest fram emot under årets Rookie?

– Jag kan väl kanske börja med det jag inte ser fram emot – nervositeten precis innan vi öppnar portarna! Annars är det främst att få se resultatet av det vi har arbetat med sedan i juli. Hur många besökare som kommer, atmosfären och självklart de band vi har bokat. Jag ska försöka se så många band jag bara kan och ta en öl med någon som gjort arrangemanget möjligt.

Lars Nylin