21 oktober 2009

4 snabba med Dansbandskampens Thomas Deutgen

På fredag kväll är det premiär för säsong två av Sveriges Televisons Dansbandskampen, dansbandstävlingen som under premiärupplagan medförde ett gigantiskt genombrott för vinnaren Larz-Kristerz. MI samtalar lagom till nypremiären med jurymedlemmen Thomas Deutgen, som presenterar sig själv som "diversearbetare i dansbandsbranschen."

Norrbottningen Deutgen, som numera bor i Karlshamn i Blekinge, har bl.a. arbetat som dansbandsarrangör i Boden och presenterat dansbandsmusik i såväl radio (bl.a. P4 Dans) som tidningar. Utöver Dansbandskampen är han i höst bl.a. aktuell med en danssamling på skivolaget Lionheart och som kompositör kontrakterad till Warner-Chappell, han syns även ständigt som konferencier i danssammanhanget.

Går det att toppa succén från premiäråret och blir det några nyheter i ditt arbete?

– Jag är övertygad om att det blir ett ännu bättre program i år. Ifjol visste ingen, varken vi, banden eller publiken, var programmet skulle ta vägen. Nu har vi lärt oss och publiken kommer definitivt att vilja titta. En nyhet är vi i programmet har hjälp av en ny jurygäst i varje program. En känd svensk artist, som t ex Tomas Ledin, ska döma banden utifrån att de gör en av artistens låtar. Ett spännande koncept med nya infallsvinklar som kan bredda programmet och verkligen sätta deltagarna på prov

Du är sannerligen en mångsysslare, hur beskriver du dig själv när någon på en middag frågar "och vad jobbar du med då?"

– Diversearbetare i dansbandsbranschen. Fast egentligen är jag programledare för P4 Dans i Sveriges Radio. Det är min grund. Att jag sedan får vara jurymedlem i Dansbandskampen, skriva låtar, vara konferencier och dansarrangör är bara bonus.

Berätta lite om skivan som kommer i december!

– Det känns fantastiskt roligt att få göra en dubbel-cd med mina favoritlåtar. Den är väldigt personlig och innehåller verkligen de låtar och band jag har ett särskilt förhållande till. Perfekt för lördagens festkväll. Enda kravet från skivbolaget (Lionheart) var att jag inte får sjunga själv. Det är nog bra, min självkritik stoppar mig där.

Vad väntar härnäst utöver "Dansbandskampen"?

– Troligen en lång turné runt om i Sverige ihop med vinnarbandet och tvåorna. Dessutom mycket jobb som konferencier på en mängd dansgalor och arrangemang. Syr ihop lite egna dansjippon och så blir det förstås ännu en säsong av P4 Dans.

Lars Nylin