9 oktober 2009

Anoo Bhagavan och Niclas von der Burg BMI-vinnare i London

När BMI, amerikansk motsvarighet till Stim, i tisdags höll sin årliga europeiska prisgala BMI London Awards gick ett av de mest prestigefyllda prisen till två svenska låtskrivare. EMI Publishings Anoo Bhagavan och Niclas von der Burg vann kategorin "BMI Dance Award" med Cry For You, d.v.s. låten som svenska sångerskan September och skivbolaget Family Tree/Catchy Tunes fick en världshit med. Låten nådde topp 10 i 15 länder. Bilden: von der Burg och Bhagavan flankerar Guy Moot, VD EMI Music Publishing UK. Foto: BMI.

Bhagavan/von der Burg hade fint sällskap bland vinnarna på Dorchester Hotel i London. Natasha Bedingfield vann bl.a. kategorin årets låt med Pocketful Of Sunshine. Den engelske 1960-talslegenden Donovan hedrades med "BMI Icon Award" för en karriär som bl.a. inneburit dussinet topp 40-hits i USA, t.ex. Mellow Yellow och Sunshine Superman. Tidigare vinnare av Icon-priset inkluderar Ray Davies, Bryan Ferry och Van Morrison.

Ett årligt inslag i BMI:s Londonbesök är att man hedrar låtar som passerat miljonstrecket i antal spelningar på amerikansk radio. Det här året toppades listan av Van Morrisons Brown Eyed Girl [Exile Music Publishing/Universal Music Publishing] som passerat nio miljoner spelningar. Fem miljoner radiospelningar har samlats ihop av Peter Greens Black Magic Woman, 10cc I'm Not In Love, Rolling Stones Jumpin' Jack Flash och Eric Claptons Wonderful Tonight.

Lars Nylin