7 oktober 2009

Kent ser rött

6 november släpper Kent sitt åttonde album: Röd [RCA / Sony Music]. Redan denna vecka är landets populäraste band aktuella med nya singeln Töntarna.
– Det är självklart det bästa vi gjort, säger sångaren Jocke Berg till Per Sinding-Larsen på SVT-bloggen PSL (svt.se/psl) om den electropoppiga nya singeln.

Precis som övriga Röd är Töntarna inspelad i den legendariska Hansa Ton Studio i närheten av Potzdamer Platz i Berlin, studion där bl.a. David Bowie, Iggy Pop, U2 och Depeche Mode skapat rockhistoria. Röd följer upp Tillbaka till framtiden som hösten 2007 blev Kents sjätte raka albumetta och låg totalt 33 veckor på listan. I Norge nådde albumet plats 2, i Finland plats 3, i Danmark plats 5.

Till PSL säger Berg om albumet:
– Det kommer, som alltid när vi gör musik, att låta Kent. Det låter på ett visst sätt och det blir på ett visst sätt när vi gör musik tillsammans. Det har fått spreta lite.
12 oktober släpps biljetterna till turnén som följer på utgivningen. Premiären sker 25 februari på Annexet i Stockholm, sedan följer datum i Skandinavien fram till avslutningen i Örebro 30 mars.

Fotnot: Några andra vanligtvis guldsäljande svenska artister som är skivaktuella i höst: Nisse Hellberg En modern man [Warner Music] (släpps i dag), Amanda Jensen Happyland [Sony Music] (28/10), Jill Johnson Music Row II [Lionheart / Universal] (28/10), Martin Stenmarck Septemberland [Universal](okt/nov), Peter Jöback East Side Stories [Roxy Recordings / Nordisk Film] (28/10), Freda Ett mysterium (25/11), Per Gessle Gessle Over Europe [EMI] (23/10).

Lars Nylin