2 oktober 2009

LeMarc summerar

Peter LeMarc kallar sin nyutkomna bok Peter LeMarc 100 sånger & sanningen om dem för "den självbiografi jag aldrig kommer att skriva." Men en sorts biografi är exakt vad vi får. LeMarc har rotat i sitt arkiv, kollat gamla kalendrar, pressklipp och anteckningar. I slutänden har bokförlagets ursprungliga tanke – en mer traditionelll sångbok – blivit till en ofta högintressant tidsresa med den sångare, textförfatare och kompositör som en gång föddes som Peter Fransson i Trollhättan.

Peter LeMarc kallar sin nyutkomna bok Peter LeMarc 100 sånger & sanningen om dem för "den självbiografi jag aldrig kommer att skriva." Men en sorts biografi är exakt vad vi får. LeMarc har rotat i sitt arkiv, kollat gamla kalendrar, pressklipp och anteckningar. I slutänden har bokförlagets ursprungliga tanke – en mer traditionelll sångbok – blivit till en ofta högintressant tidsresa med den sångare, textförfatare och kompositör som en gång föddes som Peter Fransson i Trollhättan.

Boken berättar om flytten till Göteborg 1980, om det första bandet Box 81, om uppbrottet från "syrafattiga" Göteborg och flytten vidare, 1982, till det Stockholm där han fortfarande finns kvar och där han till sist, runt 1990, nådde sitt kommersiella genombrott. Historieskrivning hängs sedan upp på de 100 sångtexterna, som levereras inklusive ackordanalyser.

Inte minst intressant är den intervju av journalisten Lennart Persson som inleder boken. Detta blev en av de sista texterna som Persson gjorde innan han gick bort i våras, och det är påtagligt vilken unik kontakt som uppstod mellan den brinnande musikälskaren Persson och den knappast mindre dedikerade LeMarc.

Boken, nästan 200 sidor tjock, är formgiven av Pär Wickholm och innebär även för den måttligt LeMarc-frälste en angenäm coffe table-bläddring med bl.a. de bästa Le Marc-bilderna genom åren.

Lars Nylin

Författare: Peter LeMarc
Titel: 100 sånger & Sanningen om dem
Förlag: Norstedts
Releasedag: redan utgiven