1 oktober 2009

Europavox 2009 samlar musik från tio länder i Stockholm

Efter att i fyra års tid ha varit en pan-europeisk musikfestival och mötesplats för musikbransch i Clermont Ferrand och Auvergne-regionen i Frankrike tar nu Europavox på allvar steget ut på Europa-kartan. 19-21 november samlar Europavox artister, branschfolk och gäster på Debaser Medis och Debaser Slussen i Stockholm.

Europavox är ett globalt projekt med fokus på att marknadsföra den europeiska musikalitetens mångfacetterade ansikte. Ambitionen är att vara en mötesplats och en plats för kreativt utbyte där skapandeprocesser och framtida samarbeten sätts i rullning.
På huvudarrangemanget i Frankrike bestod programmet i år av 50 konserter med olika artister från hela Europa plus att det utöver detta även arrangerades andra enskilda konserter som organiserades vid speciella tillfällen. Sedan 2006 har inte mindre än 238 band från 32 olika länder spelat på Europavox, bl.a Bloc Party, Loney Dear, Teitur, Anna Ternheim och Taxi Taxi!
En CD-box med 120 artister på 4 CD (rock, urban, electro och world) sammanställs till varje festival i syfte att ge en årlig överblick av aktuell europeisk populärmusik.
Dessutom arrangeras s.k. ”symbolic operations” och debatter med publik, artister och professionella från hela Europa. I Clermont Ferrand i år stod Sverige i fokus och i en panel ledd av Musikindustrin / MI medverkade Loney Dear samt representanter för Headstomp Productions och I Made This.

I Stockholm samarbetar Europavox med Debaser och spelningarna kommer att äga rum på Debaser Slussen och Debaser Medis 19-21 november. Under tre dagar kommer tolv artister och band från tio olika europeiska länder att stå på scenerna i Stockholm, torsdag kväll på Debaser Slussen och fredag-lördag på Debaser Medis. Bland de redan bekräftade artisterna och band återfinns svenska Shout Out Louds, isländska Múm och Ebony Bones från England.
På Debaser Medis kommer det med artister och branschfolk från flera olika europeiska länder även att arrangeras en debatt kring kultur, musik och skapande i Europa.

Claes Olson