23 september 2009

Ny fildelningslag i Frankrike – het artistdebatt i England

I Frankrike antogs på tisdagen en av de strängaste lagstiftningarna i världen mot illegal fildelning. I England råder en hetsig debatt mellan olika artister om ett kommande lagförslag som lånat delar från den nya franska lagstiftningen. Debatten har intensifierats sedan artisten Lily Allen på sin blogg sågat de artister som under namnet FAC – Featured artists coalition – öppet kritiserat delar av det kommande lagförslaget.

Efter många turer i de lagstiftande franska institutionerna antogs den nya lagen i parlamentet, med siffrorna 258 för och 131 mot. En lag som gör att en ansvarig nyinstiftad statlig myndighet kan utfärda två skarpa varningar till nätpirater, därefter blir det upp till domstol att eventuellt stänga av fildelaren. I det ursprungliga förslaget, som i maj fick bakläxa i författningsrådet, skulle redan den nya myndigheten kunna stänga av fildelaren i upp till ett år.

Den franska debatten, med president Nicolas Sarkozy i en central roll, har följts med intresse över hela världen. Inte minst i England där labourregeringen arbetar med ett lagförslag som har liknande utgångspunkter och som förväntas presenteras senare i år.
Många brittiska artister har engagerat sig i debatten, såväl för som emot förslagen. I veckan utbröt en häftig debatt sedan artisten Lily Allen på sin blogg sågat de artister som under namnet FAC – Featured artists coalition – öppet kritiserat delar av det kommande lagförslaget.

Lily Allen, som startat artistkampanjen "It's not alright", skrev:
– Jag tror att musikpiraterna har en farlig effekt på engelsk musik. Men några verkligt rika och framgångsrika artister som Nick Mason från Pink Floyd och Ed O'Brien från Radiohead verkar inte hålla med. Det är troligen inga problem för dem. De gör utsålda arenaturnéer och har de största Ferrari-samlingarna i världen. Men för nya talanger är fildelningen en katastrof eftersom det gör det svårare och svårare för nya artister att komma fram.

Företrädare för FAC har efter Allens kommentarer klargjort att de är emot illegal fildelning men av integritetsskäl motsätter sig det nya lagförslaget. FAC skriver i ett pressmeddelande:
– Makten att begära avstängda konton kan bara uppnås genom en omfattande invasion av privatlivet, vilket vi tror skulle resultera i en farlig inskränkning i den enskildes rätt till beskydd.
Sångaren Billy Bragg säger till BBC:
– Lily har helt missuppfattat oss. Jag tror inte FAC och hon är oense om något förutom att hon anklagar oss för att vara för fildelning.

Bland de som stöttat Lily Allen i debatten finns James Blunt, Muse och Björn Ulvaeus. Som MI berättade i fredags skrev Ulveaus i förra veckan en debattartikel i ämnet i tidningen Times.

Lars Nylin