17 september 2009

Premiär – Nordic Venues

"Live concerts – more than just a show". Det var mottot när svenska Arrangörsföreningen – med de flesta ledande svensk rockklubbarna representerade – i två dagar arrangerade seminariet "Nordic Venues" i Stockholm.

Arrangörsföreningen är riksorganisationen för professionella konsertarrangörer i Sverige. Föreningen samlar bl.a. landets 20 mest bekanta rockklubbar. Under onsdagen och torsdagen bjöd Arrangörsföreningen in till seminariet "Nordic Venues" på Debaser Medis i Stockholm. Seminariet gjorde skäl för sitt namn genom att utöver representanter för svenska arrangörer även ha gäster från exempelvis Vega i Köpenhamn och Roskildefestivalen. Seminariet gästades även av företrädare för New York-klubben Knitting Factory, Barcelona-diton Last Tour International och den svenska Way Out West-festivalen. Dessa tre gamla och nya institutioner i scensammanhanget var föremålet för varsin panel under de två dagarna. Visuellt bjöd "Nordic Venues" på svensk premiärvisning av kultfilmen "All Tomorrow Parties" liksom ett showcase på Lilla Hotellbaren onsdag kväll.

Musikjournalisterna Martin Theander och Johanna Olofsson agerade moderatorer under nämnda paneler och under den avslutande stora paneldebatten. Theander summerar sitt spontana intryck av "Nordic Venues":

– Jag har varit på liknande tillställningar och slogs av kvaliteten och mixen på informationen. Let's face it, det sociala elementet är superviktigt; men här var även panelen, deltagarna och presentationerna fulla av värdefull aktuell förstahandsinfo. Jag tror det var en seger för Sverige och Arrangörsföreningen eftersom vi ligger så långt efter Danmark och Norge i detta avseende. Summan av dessa två dagar är att innehållet avgör i slutändan. Både för konserter och festivaler. Och seminarier.

Lars Nylin