9 september 2009

4 snabba till Sven-Åke Peterson, The Beatles svenska representant

Med anledning av de nu aktuella cd-återutgivningarna och spelet The Beatles: Rock Band har i princip varenda svensk dagstidning den senaste veckan haft minst ett stort reportage om bandet. Plus krönikor. Plus recensioner.
I England har alla musiktidningar med självaktning gjort olika former av specialreportage och NME trycks den här veckan med 13 olika omslag – var och ett tillägnat ett album i The Beatles katalog.
MI bad Sven-Åke Peterson på EMI Svenska AB att berätta om arbetet med att vårda ”beatlemanian” 40 år efter bandets upplösning.

Hur tror du det kommer sig att intresset fortfarande är så stort för The Beatles och hade du själv vågat hoppas på ett så här enormt genomslag även den här gången?
– Beatlemania är tillbaka! Mediaintresset har varit helt fantastiskt, långt större än vad vi vågat hoppas på. Jag är glatt överraskad, men egentligen borde jag inte vara förvånad – få artister har betytt mera för populärmusikens utveckling än The Beatles. De var först med så mycket, de hade otroligt begåvade låtskrivare, unika sångröster och en stark vilja att ständigt överträffa sig själva och varandra i sitt skapande. Alla de hundratals tidiga livekonserterna i Liverpool och Hamburg gav dem massor med rutin, skicklighet och självförtroende som lyste igenom redan i de allra första skivinspelningarna. – The Beatles ledde utvecklingen under det dynamiska 60-talet, och var unika på många sätt – hur många artister sedan Beatles dagar kan visa upp en sådan mångsidighet? Steget är ganska långt från Michelle till Helter Skelter och från She Loves You till A Day In The Life, men The Beatles visade att man inte alls behövde begränsa sig – de skapade sitt egna sound, sin egen stil. Och allt med en självklarhet som var imponerande.

Enligt uppgifter i engelsk musikpress räknar EMI med att sälja totalt 5 miljoner exemplar av återutgivningarna worldwide. Vad ligger säljmålet i Sverige på?
– Vårt säljmål i Sverige behåller vi för oss själva, men jag tycker det låter utmärkt att EMI räknar med att sälja 5 miljoner exemplar av de nya remastringarna! Jag hoppas profetiorna slår in, att alla gamla fans återupptäcker magin som The Beatles skapade, och att många unga blir nyfikna på "what the fuss is all about"!

Hur länge har du arbetat på EMI och när arbetade du första gången med en The Beatles-relaterad release?
– Jag har haft den stora glädjen att få arbeta på EMI i 38 år, och äran att få jobba med en lång rad Beatlesprojekt trots att jag började på EMI just när gruppen lade av! Det har nog varit en bra bit över hundra CD-releaser av skiftande dignitet med The Beatles som grupp, och Paul, John, George och Ringo som soloartister. Senast vi upplevde så här stort Beatlesintresse var när vi lanserade The Beatles Anthology i mitten av 90-talet med tidigare outgivet material, en egen TV-serie m.m.
– Jag har massor med roliga minnen från de här åren, i synnerhet i samband med Paul McCartneys alla Sverigebesök. Paul har alltid varit väldigt lättsam, proffsig och rolig att jobba med. När han kom till Stockolm 1989 för att göra promotion för Flowers In The Dirt mötte jag upp på Arlanda, och berättade i bilen på väg in till stan hur programmet såg ut, och vilka personer han skulle möta. Vi skulle bl.a. göra en längre TV-intervju med syskonen Tomas och Agneta Bolme, och jag berättade för Paul att Tomas faktiskt var konferencier på Beatles spelningar på Cirkus i Göteborg för 26 år sedan, och att han berättat för mig att ni spelade kort, skrattade och hade kul i logen mellan spelningarna på Cirkus. Till saken hörde att Tomas Bolme vid tiden för Beatles första Sverigebesök var något smärtare och hade lite mera hår på huvudet och själv var en av Sveriges största tonårsidoler efter filmer som Pojken i trädet och Mälarpirater. Tomas hade inte träffat Paul sedan den gången i Göteborg för länge sedan, och var lite nervös inför intervjun. Paul kliver in i rummet, skiner upp som en sol, kramar om Tomas och utbrister – "Tom, old boy, it's so nice to see you again, I still remember those fun times in Gothenburg when we played cards backstage!"
– Tomas såg glatt förvånad ut, intervjun gick som en dans, och efteråt kommer han fram till mig och säger "Âke, det är helt otroligt vilket bra minne den mannen har!". Det dröjde många år innan jag berättade för Tomas att Paul var lite preparerad inför deras möte…

Vilket är ditt eget personliga favoritalbum och vilken låt och epok rankar du högst?
– Alla Beatlesalbum har betytt jättemycket för mig, de har format mina ungdomsår och min musiksmak. De har alla sin charm och jag kan inte säga att någon period i gruppens karriär är bättre eller sämre än den andra. Men om jag ska välja ett enda så blir det nog Sgt Pepper. Jag köade utanför Gunnar Hoffstens (Louise pappa) skivaffär i Linköping på morgonen när den släpptes, och spenderade resten av dagen med att höra plattan om och om igen. Jag golvades fullständigt av låtarna och produktionen, och förundrades över det besynnerliga och imponerande vikuppomslaget. Vilka minnen…

Claes Olson