8 september 2009

Katharina Nuttall belönad med prestigefyllt tyskt kritikerpris

Den svensk/norska artisten Katharina Nuttall har för sitt senaste album Cherry Flavour Substitute [Headstomp Productions / BAM] tilldelats det prestigefyllda tyska fonogrampriset Jahrespreis der deutschen Schallplattenkritik. I sin motivering beskriver juryn albumet som ”en skimrande musikalisk diamant av imponerande karaktär”.

Albumet Cherry Flavour Substitute är producerat av Katharina Nuttall själv tillsammans med Lars Jonasson Rinman och släpptes förra våren i Skandinavien. 24 oktober 2008 gavs det ut av Frances / Cargo Records i GAS-territoriet, d.v.s. Tyskland, Österrike och Schweiz.

Enda tidigare prisbelönta svenska musikgrupp är e.s.t., som 2002 tilldelades priset för albumet Strange Place For Snow [ACT]. 2008 vann kortfilmen Traumwerk (Drömspel) av Johan Ramström med gruppen Duo Gelland. Bland tidigare års pristagare återfinns bl.a Jeff Buckley (1995), Ry Cooder (1998) och Nelly Furtado (2007).

Juryns fullständiga motivering: ”De finaste blommor slår oftast ut i smyg. Tack vare Cargo Records finkänsliga repertoararbete har tyska musikälskare fått chansen att lära känna Katharina Nuttall. Cherry Flavour Substitute är det andra albumet som den svenska sångerskan ger ut på sitt eget skivbolag – ett alldeles lysande verk som glittrar med sina 11 låtar. Melankolisk-mörk och cinemascope-orkestrerad sovrumspop möter Katharina Nuttalls fragila och älvlika stämma, som lätt kan mäta sig med de stora artisterna som Beth Gibbons (Portishead), Susan Janet Ballion (Siouxsie & the Banshees) och Polly Jean Harvey. En skimrande musikalisk diamant av imponerande karaktär.”

Preis der deutschen Schallplattenkritik instiftades1963 och juryns uppdrag är att hjälpa alla sorters musikälskare att hitta ny musik av "sant konstnärlig betydelse". Urvalet består av ett års totala internationella fonogramproduktion inom 28 kategorier, från jazz, pop, folk och etno till radioteater, opera, konsert, symfoni och kammarmusik. Prisjuryn består av 114 välutbildade, etablerade tyska musikkritiker indelade i expertgrupper. Varje expertgrupp bevakar och bedömer utbudet inom sin kategori.
Jahrespreis utgår inte till var och en av de 28 kategorierna. I stället enas slutligen hela prisjuryn om årets max 10 Jahrespreis, som tilldelas priset utan genrebestämning.

Claes Olson