20 augusti 2009

Stark filmhöst för Sony / ATV Music Publishing

När den svenska filmhösten presenterades i veckan kunde Sony/ATV Music Publishing Scandinavias kontor i Stockholm presentera förlagets kanske starkaste synksäsong någonsin.

Svenska Film Institutet (SFI) höll i måndags en pressträff där de presenterade höstens svenska biofilmer. Många av dem innhåller musik ur Sony/ATV Music Publishings katalog efter att de synkansvariga på bolagets stockholmskontor fått sin kanske bästa utdelning hittills.

Den titel som kanske sticker ut mest som innehåller musik från just Sony/ATV är den animerade svenska filmen Metropia producerad av Atmo. Med regi av Tarik Saleh – och röster som Vincent Gallo, Juliette Lewis och Stellan Skarsgård – presenterar den futuristiska filmen bl.a Kraftwerks Trans Europe Express; tyskarna brukar annars vara försiktiga med att säga ja till filmmusik. I den psykologiska thrilern Apan med bl.a Olle Sarri förekommer bl.a musik av Bob Dylan. I filmen De enda rationella, med bl.a Pernille August och Rolf Lassgård, används Boudleaux Bryants balladklassiker Love Hurts i en tolkning av Anna Ternheim.

De tre filmerna kommer att visas vid filmfestivalen i Venedig i början av september. Metropia har även fått äran att vara öppningsfilm för kritikerveckan.
Sony/ATV har också skött "clearing" av all musik till skärgårdskomedin Äntligen midsommar, en svensk produktion i regi av amerikanen Ian McRudden.
Anette Hökengren, Head of Film and TV på Sony/ATV säger:
– Efter en stark vår känns det roligt att att inleda hösten med dessa lysande licenser. Vi får därigenom ett kvitto på att vårt fokus mot svensk film fortsätter att bära frukt. Särskilt roligt så klart med Kraftwerk-licensen eftersom den är den första någonsin från dem som vi fått godkännande på i Skandinavien.

Lars Nylin