11 augusti 2009

Malmöfestivalen sparkar igång

Till Kvällsposten säger Malmöfestivalens nya projektledare Karin Karlsson:

– Vi sparar mycket pengar på det. I stället för att bygga upp flera scener har vi valt att flytta många konserter till Folkets park, där allting står redo att användas från början. Genom flytten har vi kunnat lägga mer av budgeten på att bibehålla kvaliteten i innehållet. Annars hade vi blivit tvungna att spara in även där.

I samband med invigningen av festivalen på fredag belönas festivalen med priset Stimgitarren Blå. Stimgitarren Blå har delats ut sedan 2002 och är enligt Stims statuter en uppmuntran till föreningar, organisationer och företag som använder musik på ett genomtänkt sätt i sin verksamhet och som varit noggranna med att musikskaparna ska få ersättning för sitt arbete.

Utdelningen äger rum på festivalens klassiska epicentrum,. Stora scenen på Stortorget. Den som tar emot Stimgitarren är kommunalrådet Ilmar Reepalu.

– Genom att dela ut Stimgitarren Blå till Malmöfestivalen vill Stim tacka för en mycket betydelsefull insats i upphovsrättens och musikens tjänst, säger Susanne Bodin, kommunikationschef på Stim.

Malmöfestivalen har etablerat sig som Nordens största stadsfestival med ca 1,4 miljoner besök under en dryg vecka. I år pågår festivalen 14-21 augusti. Bland årets artister finns namn som Lena & Orup och bob hund.

Lars Nylin

…och tar mot Stim-gitarren

På fredag inleds den 25:e upplagan av Malmöfestivalen. Det sker på ett delvis nytt festivalområde. Arrangörerna har valt att använda scener i stadens Folkets Park. Något som har väckt reaktioner i en stad som vant sig vid festivalens rakt genom helt centrala scener.