28 juli 2009

Spotify siktar på Iphone

Musiktjänsten Spotify skriver i ett pressmeddelande att de inom några veckor släpper en ny mjukvara, en så kallad app för Apples Iphone. Det innebär det första steget in i mobiltelefonsammanhanget för den strömmade tjänsten Spotify, som hittills bara finns för datorer.

Frågan är nu närmast hur Apple reagerar på nyheten.

– Vi har en bra relation med Apple, tycker att Ihpone är häftig och förväntar oss att de godkänner vår applikation inom de närmsta veckorna, säger Spotifys vd Daniel Ek i en kommentar och fortsätter:

– Apple har redan godkänt andra musiktjänster såsom Lastfm, Deezer och Pandora. Vi ser fram emot att erbjuda tillgång till Spotify till våra användare var de än är. Vi har lagt ner mycket tid och resurser för att se till att vi håller oss till Apples riktlinjer för utvecklare till punkt och pricka.

Apple har ännu inte offentligt kommenterat Spotifys planer. Men till engelska tidningen Times säger Mark Mulligan, analytiker på Forrester Research:

– Apple har inget krav på sig att tillåta att en sådan applikation släpps in i deras shop. De har ett monopol och de har tidigare stoppat anndra applikationer när de varit för lika iTunes i utförande. Jag tror inte Apple är alltför oroade över konsumentreaktionen på detta.

Hos Spotify uppger man hursomhelst att applikationen kommer att finnas tillgänglig inom ett par veckor på App Store och att själva nedladdningen ska vara gratis. För att kunna använda Spotify i en Iphone krävs det att man är en betalande så kallad premiumanvändare av Spotify.

Den nya applikationen ska fnnas tillgänglig på marknader där Spotify idag erbjuds: Sverige, Norge, Finland, Storbrittanien, Frankrike och Spanien. Som MI nyligen rapporterat planerar Spotify att göra entré i USA – där Apple som bekant har sin bas – sent i år eller tidigt 2010.

Lars Nylin

Länk till Spotifys blogpost om den nya applikationen:

http://www.spotify.com/blog/archives/2009/07/27/spotify-for-iphone/