28 juli 2009

orgien inleds

Sommaren 2009 har i musiksammanhang fått rubriker som "Supersommaren" och innehåller det största och bredaste konsertutbudet någonsin i Sverige. Allra mest intensivt är programmet kommande helg.

Den här veckan, och i synnerhet under veckändan, finns det åtskilliga i och omkring musikindustrin som är villrådiga och möjligen önskar de hade en privat helikopter. Den intensiva konsert- och festivalsommaren 2009 förvandlas under några dagar till rena orgien. Inte nog med att U2 spelar två dagar på Ullevi i Göteborg. Därtill kommer årets tätaste – och mest varierade festivalutbud.

Pridefestivalen i Stockholm inleddes redan i måndags och har sin final i helgen. På festivalens två huvudområden – i Kungsträdgården och i Tantolunden (sista året man är där) – serveras även åtskilligt av livemusik och dj:s.

En annan festival som kanske kan rubriceras som "nischfestival" är Urkult i ångermanländska Näsåker. Där arrangeras för 15:e året landets numera mest intressanta folk- och worldfestival. I år är det dock mycket svårt att etikettera Urkult.

De på papperet tyngsta programpunkterna skiftar från Kamraterna – med Timbuktu och Tingsek – och Cirkus med Neneh Cherry i täten – till bl.a bluesmannen Eric Bibb, det mexikanska niomannabandet Bandikoro och dragspelerskan Johanna Juhola. Vinjetten folkmusikfestival täcker sålunda bara en liten del av utbudet. Men Urkult är också mycket mer än artistframträdanden. Arrangören Lars Enberg säger till Aftonbladet:

– Första dagen är det en Eldnatt med en traditionsenlig show, sedan är det mycket work-shops och aktiviteteter under hela festivalen. Totalt kommer också ett 50–tal artister. Det bästa med festivalen är nog att den pasasr så bra för familjer och barn. Jag skulle säga att festområdet är ett av Sveriges roligaste lekställen.

Även Emmabodafestivalen kan möjligen rubrikeras som nischfestival. På årets viktigaste indiefestival framträder bl.a bob hund och Markus Krunegård. Tidigare annonserade Crystal Castles har däremot ställt in. Totalt finns det plats för 4000 åskådare vid den redan slutsålda festivalen.

På Gotland är det under Gotland Chamber Festival konstmusiken som står i fokus i regi av pianisten Staffan Scheja. Georg Riedel, Malena Ernman och Roland Pöntinen är några andra musiker som framträder i Visby och andra gotländska orter.

Bredare utbud blir det på Storsjöyran i Östersund – som toppar med Lady Gaga och Amy McDonald – på Luleåkalaset – med bl. a Tomas Ledin och Thåström – och hos Putte i Parken i Karlskoga – som bl.a erbjuder Thåström och The Soundtrack of our Lives.

Festivalhelgen slutar heller inte med allt detta. Långt ifrån. Ur alla andra erbjudanden plockar MI gärna en "festival" som vi rapporterat om tidigare. Den femtonde upplagan av den värmländska flakmoppeturnén inleds i Hagfors i morgon torsdag. De som i år placerar sig på flakmoppar är förutom arangören och vissångaren Göran Samuelsson även Pugh Rogefeldt, Plura Jonsson, Pernilla Andersson och sällskapets ende "vanlige" mopedist, Anders Glenmark.

Lars Nylin