24 juli 2009

4 snabba till Mathias Bridfelt, artistansvarig Sommarkrysset

Förra veckan gjorde Timbuktu, Theresa Andersson och Petter alla debut i Sommarkrysset under en kväll med mer än 20.000 gäster på Gröna Lund. I morgon lördag gästas programmet av Pernilla Andersson, Måns Zelmerlöw, Roger Pontare, The Poodles och Niclas Wahlgren. MI passar i "halvtid" av programmets säsong på att kolla hur programmets artistansvarige, Mathias Bridfelt på produktionsbolaget Baluba, ser på den aktuella årgången och programmet generellt.

Hur ser du på säsongen så här långt?

– På näthinnan just nu har jag det explosiva melodiöst Linkin Park-rockröjiga Dead By April-framträdandet med sin singeletta Losing You. Det borde vara självklart för ett brett musikorienterat tv-program på prime time 20.00 att kunna bjuda på ett sådant artistframträdande, men den typen av band får ändå sällan plats i stora teveshower. Kul att vi fick till det! Just nu har jag Moneybrothers framträdande med passionerade soulballaden 6 AM i huvudet. Makalöst musikaliskt och vackert. Det GÅR att framföra den rättan SOUL-känslan i direktsänd svensk teve! Glöm förresten inte att slå på teven eller komma till Gröna Lund när Perssons Pack är med 8/8. Alla program med värdighet borde ha Perssons Pack som gäster.

Om du får chansen att hylla "Sommarkrysset", vad svarar du då?

– Sommarkryssets styrka rent musikaliskt tycker jag är att vi under de senaste fyra säsongerna har kunnat bjuda tv-publiken på en vild blandning av heta utländska världsstjärnor, de senaste snackis-låthitsen, hetaste nya artisterna tillsammans med stora folkkära klassiska artistnamn. Ofta också med unika hyllnings-medleynummer, covertolkningar osv. Men det är en utmaning eftersom det fortfarande är en bred 20.00-publik som behöver mättas med musik den känner igen. Det jag känner mig glad över att kunna säga är att jag tycker vi är det livemusikprogram som har bäst ljudet i Sverige. Det beror till stor del på det proffsiga vakna team som arbetat ihop varje sommarsäsong i många år nu. Det ger en trygghet och stabilitet för artisterna och oss i teamet. Vårt tiomannahusband – Kankaanpää´s Orkester – som spelat alla fem säsongerna, är också det "teve-band" som bäst kan återskapa en exakhet i det orginalsound som artisterna producerat sina låtar på skiva. Det är något som artisterna och skivbolagen ofta framhåller som viktigt. Det låter inte som trötta afterbeach-covers på gästartisternas låtar, utan till och med så exakt som studioproduktionerna att en del i tv-publiken trott att det varit singback emellanåt.

Ni är i dag ett av få program med utländska gäster. Vad minns du bäst av dessa och vad har ni på gång?

– Tidigare år har vi haft unika tv-framträdanden med världsstjärnor som Jason I´m yours Mraz, Avril Lavigne, Howard Jones, Weather Girls, Hanoi Rocks, Ron Sexsmith bara för att nämna några. Favoriten genom alla år är dock engelske synthsoulpop-80-talsvärldsstjärnan Howard Jones som gjorde What is love och Like to get to know wou well. Min stora barndomsidol nummer ett. Jag slängde in mig själv på kör. Ett minne för livet!
I 2009 år säsong återfinns Europas mest säljande och spelade artist, Eros Ramazzotti (13/6), och tvåan i Eurovision Song Contest, isländska Yohanna, bland de utländska namnen. Yohanna tycker jag var den artist som levererade mest kvalitét på scenen och sjöng överlägset bäst. Hon fick 10 poäng av svenska folket vilket säkert var ett kvitto på detta. Kul att hon kommer och gästar oss 1/8. Det ryktas även om att engelska 80/90-talsstjärnan Kim Wilde gästar finalen i en duett med västkustsoulrockarna Fibes Oh Fibes. Oväntat och kul.

Ni har tidigare utannonserat Soundtrack of our Lives till lördagens program, vad hände där?

– Soundtrack Of Our Lives har varit bokade för det programmet sedan månader tillbaka men de fick till slut inte ihop det med transporter från Norge där de spelar natten innan. Synd då jag sett fram emot att bjuda tv-publiken på Grammisvinnarnas Without warning.

Lars Nylin