21 juli 2009

Piteå dansar och ger (progg)järnet

I dag inleds årets upplaga av norra Sveriges mest traditionsspäckade festival – Piteå Dansar och Ler. Förutom megastjärnor som Lena och Orup blir det även massor av konst. Och en återförening av det legendariska Norrbottenbandet Norrbottens Järn.

Festivalen som brukar kallas för "alla svenska gatufestivalers moder" firar nästa år 20 år. Men även år 19 blir det ett tungt och omväxlande program. Från musikaliskt tungt – som i Hammerfall, Promoe och Timbuktu – till tunga konstnamn som sir Peter Blake. Under festivalen kommer Piteå Museum att bjuda in till vernissage där Blakes alster visas, bl.a det legendariska omslaget till det knappast mindre legendariska Beatlesalbumet Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Ett annat konstprojekt vid årets festival är Team Alpha, som kommer att dokumentera festivalbesökarnas skuggor (!).

Apropå tyngd så blir det också en järnhård återförening. Under namnet Svensk järnhantering samlas på lördag kväll medlemmar ur det legendariska Luleåbandet Norrbottens Järn för en första återförening sedan 1980-talet.

Svensk Järnhantering framträder på samma scen, Krokodiltorget, som lika mytomspunna Rekyl – en scen som dessutom presenterar något sydligare Eldkvarn.

– Torget är en egen oas eller låt oss säga en egen festival i festivalen. I år går en del av programmet där i "proggens" tecken, berättar festivalgeneralen Jan Wimander.

Lars Nylin