21 juli 2009

Hultsfredsfestivalen varslar – men siktar mot 2010

Aftonbladet hade igår rubrikerna "Hultsfredsfestivalen lägger ner" och även "Hultsfred går i graven." Men de festivalentusiaster som satte frukosten i halsen behöver inte misströsta. Det som hände på tisdagen var att Rockpary AB, bolaget bakom festivalen, tog konsekevensen av miljonförlusten vid årets festival och varslade sina ca 20 anställda. Planen är dock att köra vidare, man arbetar redan med 2010 års festival.

Det är ingen hemlighet att Hultsfredsfestivalen haft några tuffa år. I synnerhet 2007 var ett katastrofår när publikantalet sjönk kraftigt jämfört med tidigare. Men även 2008 och 2009 har varit år när festivalen inte nått till de besökssiffror man hoppats på och årets festival gick i den hårdnande konkurrensen ett antal miljoner minus.

Rubrikerna i gårdagens Aftonbladet var dock rejält överdrivna, eller rent felaktiga, om man får tro talespersoner för Rockparty. Hittills har man endast varslat sin personal, en inte ovanlig åtgärd när bolag visar upp bokslut som Rockpartys. Föreningens ordförande Lennart Beijer säger till TT-Spektra:

– Det är inte en lätt situation, men det stämmer inte att Hultsfred går i graven. Vi lägger ett allmänt varsel, men det innebär inte att vi säger upp folk, säger han.

Personer med insyn i festivalen som MI talat med talar om åtgärder som "ett rejält sparpaket inklusive uppsägningar" och utförsäjning av egendom som åtgärder för att rädda situationen.

Hultsfredsfestivalen arrangerades första gången 1986 och är idag nestorn bland svenska rockfestivaler. Sedan ett år är en av festivalens grundare, Per Alexandersson, festivalgeneral. I går sa Beijer till media att han hoppas att Alexandersson vill fortsätta sitt uppdrag.

I nuläget finns det enligt Lennart Beijer ingen tvekan om att det blir en festival även 2010:

— Vi har satt ihop en fin festival i år och har all fokus på att genomföra den 25:e festivalen nästa år. Det gäller bara att få hit stockholmare och göteborgare, säger han.

Lars Nylin

Uppdatering: i dag onsdag 22/7 meddelar Aftonbladet att festivalchefen Per Alexandersson sagt upp sig. Till tidningen säger han:

– Jag har sagt upp mig som festivalchef i dag, har jag inte levererat så tar jag konsekvenserna.