21 juli 2009

4 snabba till Helan

Delar av musikindustrin är i sommardvala. Men från branschlegenden Lars-Olof Heléns bolag Helan Kommunikation kommer det regelbundet nyheter. Det är kort sagt hög tid för en "4 snabba" med mannen som musiksammanhanget bara kallar för "Helan".

Du verkar inte ta någon sommarpaus – vilka är dina mest spännande projekt i sommar?
— Jack Bruce & Robin Trower Seven Moons Live (Ruf) som både CD och DVD. Mina "gamla" hjältar toppar även Notodden-festivalen. Men visst trycker även jag på pausknappen – det finns många många goda skivor att lyssna in, DVD att titta på, böcker att läsa och festivaler att besöka.

Nya siffror visar att CD-försäljningen åter ökar i Sverige, hur har du själv märkt av detta?
— Faktiskt under en lite längre period och med all säkerhet beroende på att den vuxenpublik jag jobbar mot är lojal vad det gäller legala inköp. Man vill äga sin musik fysiskt inklusive den information som alltid åtföljer en bra utgivning.

Du är en av de som länge kombinerat skivutgivning med förlagsverksamhet och turnéer, är detta en del av framtidens sätt att jobba på för fåmansaktörer, tror du?
— Det har det alltid varit – ett lag behöver bemanning på samtliga platser. Försäljning via framträdanden har blivit mycket mer tydlig på senare år. Som vanligt beroende på att de närvarande blir positivt påverkade av den levande musiken i kombination med att traditionella försäljningsställen med ett brett sortiment tyvärr försvunnit på många håll. Vi håller f.ö. själva inte på med artistbokning, men jobbar nära ett flertal duktiga bokare runtom i Skandinavien.

Vad kan vi vänta oss från Helan Kommunikation/Soundcarrier i höst?
Som vanligt en påse utgivningar med blandad smågodis i både CD- och DVD-format, som många gånger innehåller engelsk konfekt. Och den går att njuta av mycket längre än under bara lörda'n…

Fotnot: Helans aktuella releaser och turnényheter finns på www.soundcarrier.se. Närmast handlar det t ex om M.A Numminen och Linda Gail Lewis.

Lars Nylin