17 juli 2009

Hultsfred laddar för Sonisphere

Nyss handlade det om "den vanliga" Hultfredsfestivalen. På lördags följs det upp med att Metallica och tungt sällskap gästar den småländska rockmetropolen vid den första upplagan av endagsfestivalen Sonisphere.

Förutom Metallica kommer det bl.a att handla om The Hives, Cult, Machine Head och Primal Scream. Första bandet går på scenen lördag 12.00, Metallica rundar av på söndagsmorgonen vid 02.00. Den svenska versionen av Sonisphere har föregåtts av Spanien (Barcelona) och följs närmast av Finland (Björneborg). Festivalen är ett samarbete mellan AEG LIve och eventbolaget Kilimanjaro Live, i Sverige agerar Rockparty i Hultsfred medarrangör.

Några officiella publiksiffror finns ännu inte. Men det kommer definitivt handla om fler än de "bara" 23.500 som besökte Hultsfredsfestivalen. Oavsett publiksiffra, det har i media på förhand spekulerats i allt från 30.000 till 50.000, blir det alltså siffror som med all säkerhet glädjer Rockparty. 23.500 åskådare vid festivalen nyligen är visserligen fler än förra årets 23.400. Men Hultsfred hade utökat med en dag och det är ingen hemlighet att festivalen i sig gick minus, "Hultsfred gick back" och "Festivaler hårt pressade" är rubriker som förekommit den gångna veckan.

Men nu är det alltså dags för Sonisphere och en del kan ställas till rätta för Rockparty. Lars Ullrich i Metallica är i alla fall entusiastisk. Till TT-Spektra säger han att han tror på en fantastisk spelning och att han vet hur de ska fira:

— Vi kommer ta med oss fansen och bada i sjön efter konserten!

Med sjön menar han då givetvis Hulingen, festivalriket Sveriges mest bekanta vattensamling.

Lars Nylin