14 juli 2009

Start för Stockholm Jazz Festival

Efter att festivalsommaren som vanligt dominerats av de stora rockfesterna blir det från i kväll annan musik i fokus, då har Stockholm Jazz Festival premiär.

Stockholm Jazz Festival – från i år ett femdagarsevenemang – presenterar ett av de starkaste programmen i festivalens 26-åriga historia. Premiärkvällen handlar det bl.a om New Orleans-legenden Dr John och knappast mindre kände grannen Allen Toussaint. Andra toppnamn under festivaldagarna är Sonny Rollins, Erykah Badu, Lee Ritenour och Booker T. Totalt medverkar mer än 60 internationella och svenska artister på tre scener. Premiärkvällen direktsänds av Sveriges Radios P2.

Även i kulisserna har det hänt saker kring festivalen. Nya ägare är företaget Jensen Invest. Huvudmannen Ingvar Jensen, tidigare ägare av elektronikföretaget ELFA, har innan sin årsfärska jazzinvolvering bl.a bidragit till Grafikens Hus i Stockholm.

Ny producent för jazzfestivalen är Gunnar Lagerman, som under 18 år blev bekant i musikindustrin som en av de ansvariga för Hultsfredsfestivalen. Lagerman drev efter detta en handelsträdgård, men nu är han alltså tillbaka i musikbranschen och inleder comebacken med ett program som redan innan festivalen skapat åtskilliga rubriker.

Lars Nylin