9 juli 2009

Beat Butchers firar 25 år med stor födelsedagsgala i september

Det klassiska svenska punkbolaget Beat Butcher fyller i år 25 år. Detta firas med en stor jubileumsfest på Kägelbanan i Stockholm 25 september med flera av de artister och band som bolaget har släppt skivor genom åren. Många band som återförenas speciellt för att spela på festen, t.ex Coca Carola, Radioaktiva Räker, Rolands Gosskör, Hans & Greta, APA, Brandgul, 23 Till och Varnagel. Övriga medverkande är bl.a Asta Kask, Köttgrottorna, Roger Karlsson, Sista Skriket, Ohlson har semester prod. och Slutstation Tjernobyl.

Skivbolaget Beat Butchers historia har sin början i det kompisgäng som under påhittade bandnamn i början av åttiotalet gav ut kassetter under namnet Anarki i Studio otukt. Ur detta föddes så småningom ett skivbolaget, som 1984 gav ut sin första skiva – singel Genom barriären med Rolands Gosskör.1988 släpptes den första LP-skivan, där speltiden delades av Coca Carola och bandet 23 Till.
1991 omorganiserade skivbolaget sin verksamhet i företagsform och i samband med det byttes namnet ”Studio otukt rec” ut till Beat Butchers, som tecknade distributionsavtal med Pet Sounds.

När verksamheten tog fart på nittiotalet bytte Beat Butchers distribution till MD (Musik Distribution) som senare blev MNW Distribution. I början delades arbetsuppgifterna lika mellan grundarna Mårten och Joakim ”Jojo” Näslund, men nu anställdes ytterligare en person för att sköta den växande postorderverksamheten. Till en början placerades skivlagret i personens eget kök, men så småningom flyttade bolaget till ett eget kontor på Kungsholmen.

Tillsammans med det likasinnade bolaget Birdnest Records i Köping startade man – bl.a inspirerade av Mistlurs samlingsserie Sveriges största singel (LP till singelpris) skivserien Definitivt 50 spänn, där volym 3 sålde över 50 000 exemplar.
Konceptet Totalgalan introducerade med galor (huvudsakligen med Birdnest och Beat Butchers band) i Stockholm, Köping, Norrköping och Göteborg och fick liksom skitutgivningen stor betydelse för nittiotalets punkvåg. Plötsligt placerade sig band som Dia Psalma, Coca Carola och Radioaktiva Räker på topplistorna.
– Det var verkligen några galna år när scenen var som störst, minns Mårten och Jojo.
– Utgivningstakten ökade och det blev för mycket jobb. Förhållanden sprack när all fritid gick åt till skivbolaget, då vi fortfarande hade vanliga heltidsjobb vid sidan om…
Men efter några år så började dock den stora svenska punkvågen ebba ut och såväl skivutgivningen som försäljningsvolymerna minskade. Beat Butchers lyckades dock få uppmärksamhet utomlands. Svart Snö släppte två skivor i USA och Radioaktiva Räker gavs ut i Tyskland – med texter på svenska.

Åren 2002-2004 släpptes bara ett fåtal skivor och när MNW Distribution gick i konkurs förlorade skivbolaget en massa pengar. Med Bonnier Amigo Music som distributör började dock verksamheten ta fart igen 2005 och nya band som Sista Skriket, Varnagel, Slutstation Tjernobyl och Alarmrock knöts till etiketten. Roger Karlsson och Ohlson har semester prod. släppte skivor igen. Samtidigt öppnade sig den japanska marknaden för svensk punk, vilket i princip kompenserade den alltmer tynande skivförsäljningen i Sverige. Asta Kask åkte på Japanturné och Radioaktiva Räkers första singel En näve hat (med svensk text!) blev titelspår på det japanska bandet Takahashigumis senaste platta.
I början av året bytte Beat Butchers distribution igen och började samarbeta med Border.
– Men precis som vid starten är den egna försäljningen vid bandens konserter och den egna postordern minst lika viktig som försäljningen ut mot butiker.
I samband med 25-årsjubileumet släpper nu bolaget sin hundrade skiva – Sista Skrikets tredje album Ett andetag i sänder – och 25 september firar alltså både bandet och skivbolaget på Kägelbanan i Stockholm.

Claes Olson