30 juni 2009

Musikbranschprofiler bakom nya Telegram Förlag

Schibsted Förlag i Stockholm har köpts ut av förre vd:n Sanji Tandan (som tillträdde i januari förra året) tillsammans med två musikbranschprofiler samt en av grundarna till prisbelönta internetreklambyrån Farfar.
I köpet ingår lager, befintliga distributionskanaler samt redan planerade, kommande utgivningar till och med 2010. Ett antal nya bokprojekt kommer att meddelas under hösten.
– Efter mitt år som vd för Schibsted Förlag och mina tidigare erfarenheter från bland annat Kriminalförlaget och Ordfront kan jag förlagsbranschen, säger Sanji Tandan, grundare av Telegram Förlag.

Övriga tre delägare i Telegram Förlag är:
Klas Lunding – som 1979 startade skivbolaget Stranded 1979 (Lustans Lakejer, Ratata, m.fl), 1988 Telegram (Titiyo, Soundtrack Of Our Lives, m.fl och tidigare även varit delaktig i skapandet av bokförlaget Koala (idag Modernista).
Ismail Samie – som driver skivetiketten Dolores med bl.a Håkan Hellström, Deportees, Lykke Li, Broder Daniel, Caesars och I’m from Barcelona, och tillsammans med Lunding är A&R-konsult åt EMI Music Sweden AB genom bolaget Samie & Lunding.
Per Näsholm – en av grundarna av internetreklambyrån Farfar och en av de som aktivt byggde upp byråns verksamhet fram till försäljningen till ett internationellt nätverk.

Per Näsholm blir vd för det nya förlaget.
– När jag träffade Sanji, Klas och Ismail och de berättade om tankarna på ett nytt förlag med utrymme för nytänkande föll jag direkt, säger Per Näsholm. Jag ser fram emot att använda det jag kan om marknadsföring och nya medier i uppbyggnaden av ett starkt entreprenörsdrivet bokförlag.
– Vi är mycket nyfikna på nya medier och distributionssätt, säger Klas Lunding.
Det blir en styrka att vi kommer från musikbranschen som det senaste decenniet genomgått den förändring som nu förlagsbranschen går in i och kan ta med oss det man gjort rätt och undvika de fallgropar musikbranschen misslyckats med.
– Men till syvende och sist är det alltid boken som fysiskt fenomen det handlar om, betonar Isamil Samie. Den känslan kan man aldrig komma ifrån.

I den katalog som Telegram Förlag övertar från Schibsted Förlag finns såväl Nigella Lawson och Booker Prize-vinnaren Aravind Adigas Den Vita Tigern som Janne Olssons Stockholmssyndromet och en biografi av George Michael.
– Bredden på förlaget är en stor tillgång och något vi ska vidareutveckla, säger Sanji Tandan.
Tandan säger sig se ett tydligt behov av förnyelse inom förlagsbranschen.
– Eftersom jag också jobbat på bland annat Warner Music ser jag att det finns lärdomar för bokbranschen i hur musikbranschen hanterat – eller inte hanterat – marknadens krav på förnyelse. Telegram får en ägarkonstellation med en annorlunda bakgrund, vilket jag tror är en förutsättning för att utmana traditionella branschsanningar, säger Tandan.
– Som nytt bokförlag har vi också en fördel i alla de kontakter och det förtroende från svenska bokhandlare som jag byggt upp under min tid på Schibsted Förlag. Det är ett kapital vi kommer att värna om.

Claes Olson