26 juni 2009

Milow tar över efter Alexander Rybak

Efter nio veckor på tronen petar den belgiske singer/songwritern Milow den här veckan ner den norske Eurovision Song Contest-vinnaren Alexander Rybak från den svenska singellistans förstaplats. Med minsta möjliga marginal intar Milows personliga tolkning av rapparen 50 Cents Ayo Technology [Family Tree / BAM] första plats.

I övrigt innehåller veckans SverigeTopplistan inga större utropstecken. Med undantag av att förra veckans debutant på tiondeplats – Maverick Pretending [Nordic Talent Records / Budgetgrossisten] lämnar listan helt och den här veckan inte återfinns bland landets 60 bästsäljande singlar, så är förändringarna små. Singellistan innehåller endast sex nykomlingar, varav ingen är i närheten av topp 10. Niclas Wahlgren Extas [Bonnier Music / BAM] går in på plats 18, Värmlandspojkarna Ut med båten [Warner Music] plats 21, Space Cowboy feat. Chelsea Falling Down [Interscope / Universal] plats 27, Kings Of Leon Sex On Fire [RCA / Sony Music] plats 48, Smash Into Pieces Fading [Ninetone / Universal] plats 53 och snart Sverige-aktuella Depeche Mode Peace [Mute / EMI] smyger in på plats 59.

På albumlistan behåller Bruce Springsteen & The E-Street Band Greatest Hits [Columbia / Sony Music] förstaplatsen, knappt före Lasse Stefanz Truck Stop [Mariann / Warner Music] och Tomas Ledin 500 dagar om året [Universal] på andra respektive tredje plats. Samtliga dessa tre album säljer var och ett mer än dubbelt så mycket som fyran Alexander Rybak Fairytales [Lionheart / Universal] och övriga titlar på veckans topp 60.
Högsta nykomling är Robert Gustafssons dansbandsprofil från filmen Torsk på Tallinn, som frontar Rolandz Efter regn kommer solsken [Mariann / Warner Music] på femte plats. Jonas Brothers Lines Vines And Trying Times [Universal] debuterar på plats 14.

I listans nedre regioner gör Metallica comeback på plats 59 med sitt självbetitlade svarta album från 1992 som därmed har legat på Topplistan i totalt 117 veckor.

Veckans totalt mest säljande album i Sverige är samlingen Absolute Summer Hits 2009 [EVA / Universal] som går rakt in på första plats. EVA Records dominerar samlingslistan totalt och innehar alla de fem högsta placeringarna med Absolute Sommar [EVA / Sony Music], Bandit Rock [EVA / Universal], Absolute Dance Summer 2009 [EVA / EMI] och Rix FM Festival 2009 [EVA / Sony Music]. Samtliga dessa album tillhör totalt veckans tolv bästsäljande.

DVD-listan toppas för fjärde veckan av Iron Maidens turnéfilm Flight 666 [EMI].

Claes Olson