12 juni 2009

sommaren fortsätter med Where The Action Is

När den första Hultsfredsfestivalen arrangerades 1986 var de ansvariga ute på jungfrulig mark. Stora rockfestivaler hade inte arrangerats i Sverige sedan tidigt 1970-tal. Större rockkonserter på sommaren var något som i princip inskränkte sig till framträdanden på Gröna Lund eller Liseberg.

Drygt 20 år senare är läget radikalt annorlunda. Varje stad har sin festival eller gatufest, ofta med de tyngsta pop och rocknamnen. Och aldrig har utbudet varit så mäktigt som i sommar.

Förra helgen startade rekordsommaren med Sweden Rock Festival i Norje utanför Sölvesborg. Med 35 200 besökare slogs inte bara festivalens eget rekord, Sweden Rock passerade även Hultsfredsfestivalens gamla rekordsiffror.

Men om två veckor slås rekordet igen när Peace & Love arrangeras i Borlänge. Dit har det sålts 35 500 biljetter. Det här är siffror som sedan övertrumfas vid endagsfestivalen Sonisphere i Hultsfred i juli, dit beräknas det säljas mer än 40 000 biljetter. Lägg till detta festivalerna i t ex Arvika, Karlskoga och Östersund liksom "vanliga" konserter med t ex Madonna, AC/DC och Britney Spears. Det totala antalet konsertbesök i sommar kommer att bli gigantiskt.

Nu närmast handlar det alltså om Where The Action Is fredag-lördag vid Stora Skuggan norr om Stockholms innerstad. Här kommer drygt 18 000 att besöka huvudstadens största festival vid sidan av institutionen Stockholm Jazz & Blues.

Festivalen toppas av namn som Neil Young och Nick Cave och 12 år efter att gruppen The Hellacopters skapade konceptet Where The Action Is håller WTAI på att bli huvudstadens mest gedigna någonsin.

Patrick Fredriksson hos arrangerande Luger understryker i tidningen City inte minst värdet av att Stockholms Stad nu finns med på allvar:

– Alltifrån tillstånd och marköverlåtelser till artistbokningar är enklare att få om man har staden bakom sig. Det är väldigt positivt. Tidigare har vi inte haft det och därför ser vi nu en möjlighet att den här festivalen kan växa ännu mer i framtiden.

MI kommer genom sommaren givetvis att bevaka vad som händer kring festivalerna. Inte minst det publika och ekonomiska utfallet är intressant i en tid när det ofta sägs att det är på spelningar i allmänhet – och festivaler i synnerhet – som artister ska leva när skivförsäljningen minskat.

Lars Nylin

Länkar:

Bra sajt om svenska och internationella festivaler:

festivalinfo.se

Sydsvenskan om rekordutbudet:

http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article441826/Svenska-festivaler-slar-biljettrekord.html

Länk till festivalanalys på bloggen Kulturekonomi:

http://kulturekonomi.se/2009/06/12/miljarder-kronor-snurrar-runt-artisterna-pa-scen/

När den första Hultsfredsfestivalen arrangerades 1986 var de ansvariga ute på jungfrulig mark. Stora rockfestivaler hade inte arrangerats i Sverige sedan tidigt 1970-tal. Större rockkonserter på sommaren var något som i princip inskränkte sig till framträdanden på Gröna Lund eller Liseberg.

Drygt 20 år senare är läget radikalt annorlunda. Varje stad har sin festival eller gatufest, ofta med de tyngsta pop och rocknamnen. Och aldrig har utbudet varit så mäktigt som i sommar.

Förra helgen startade rekordsommaren med Sweden Rock Festival i Norje utanför Sölvesborg. Med 35 200 besökare slogs inte bara festivalens eget rekord, Sweden Rock passerade även Hultsfredsfestivalens gamla rekordsiffror.

Men om två veckor slås rekordet igen när Peace & Love arrangeras i Borlänge. Dit har det sålts 35 500 biljetter. Det här är siffror som sedan övertrumfas vid endagsfestivalen Sonisphere i Hultsfred i juli, dit beräknas det säljas mer än 40 000 biljetter. Lägg till detta festivalerna i t ex Arvika, Karlskoga och Östersund liksom "vanliga" konserter med t ex Madonna, AC/DC och Britney Spears. Det totala antalet konsertbesök i sommar kommer att bli gigantiskt.

Nu närmast handlar det alltså om Where The Action Is fredag-lördag vid Stora Skuggan norr om Stockholms innerstad. Här kommer drygt 18 000 att besöka huvudstadens största festival vid sidan av institutionen Stockholm Jazz & Blues.

Festivalen toppas av namn som Neil Young och Nick Cave och 12 år efter att gruppen The Hellacopters skapade konceptet Where The Action Is håller WTAI på att bli huvudstadens mest gedigna någonsin.

Patrick Fredriksson hos arrangerande Luger understryker i tidningen City inte minst värdet av att Stockholms Stad nu finns med på allvar:

– Alltifrån tillstånd och marköverlåtelser till artistbokningar är enklare att få om man har staden bakom sig. Det är väldigt positivt. Tidigare har vi inte haft det och därför ser vi nu en möjlighet att den här festivalen kan växa ännu mer i framtiden.

MI kommer genom sommaren givetvis att bevaka vad som händer kring festivalerna. Inte minst det publika och ekonomiska utfallet är intressant i en tid när det ofta sägs att det är på spelningar i allmänhet – och festivaler i synnerhet – som artister ska leva när skivförsäljningen minskat.

Lars Nylin

Länkar:

Bra sajt om svenska och internationella festivaler:

festivalinfo.se

Sydsvenskan om rekordutbudet:

http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article441826/Svenska-festivaler-slar-biljettrekord.html

Länk till festivalanalys på bloggen Kulturekonomi:

http://kulturekonomi.se/2009/06/12/miljarder-kronor-snurrar-runt-artisterna-pa-scen/

Festivalsommaren fortsätter med Where The Action Is
Det spelar ingen roll om regnet fortsätter. Sommaren 2009 blir ändå en rekordsommar. Aldrig tidigare har så många och stora festivaler och konserter arrangerats i Sverige. Förra helgen kickade rekordutbudet igång på allvar med Sweden Rock Festival. I kväll fortsätter det med Where The Action Is i Stockholm.