4 juni 2009

Musikfolket i årets ”Sommar”

Nu är de presenterade de som pratar i årets upplaga av klassiska Sommar, som numera sänds i Sveriges Radios P1. Som vanligt förekommer en hel del röster från musikindustrin. MI har namnen och kort om vad deras program handlar om.

Tomas Ledin 21/6:

– Jag ska tala om när Jimi Hendrix klev ur taxin i Sandviken och om resan från sågverket i Ådalen till båtplats på Kungliga Djurgården. Men även om passion, vilja och besatthet. Jag har valt musik som jag ofta återkommer till, musik som betyder mycket för mig.

Eric Bibb 28/6:

– I mitt program vill jag bjuda lyssnarna på en färd som speglar min egen musikaliska resa genom åren. Mellan gamla och färska bitar kommer jag att prata om mina personliga erfarenheter som immigrant, observatör av förändringarna i det svenska samhället och om min roll som pappa samt mina influenser som gitarrist, sångare, låtskrivare och pedagog.

Sofia Jannok, 30/6:

– I mitt program kommer jag att tala om glödkorn i vinden. Om varför man måste samla pluspoäng till den perfekta-samehustru-skalan. Och om vad allt egentligen handlar om – vidder.
Lena Philipsson 4/7:
– Jag kommer att prata om mitt förhållande till musiken och scenen.

Christian Lindberg 10/7:

– När Ingmar Bergman Sommarpratade, frågade han svenska folket: Varifrån kommer musiken? En fråga lika omöjlig som var Gud kommer ifrån, men trots detta vill jag som har musiken som yrke, försöka komma svaret på Ingmars fråga så nära jag kan i mitt Sommarprogram.

Ola Salo 26/7:

– Temat för mitt sommarprat är ”Kungligheter jag vanärat och korsfästelser jag överlevt”. Lyssnaren kommer även ges smakprov på musik som just nu inspirerar mig i arbetet med The Arks kommande skiva.

Arash 28/7:

– Musik är mitt liv, och mitt liv är musik. Så det blir mycket bra musik i mitt program, orientaliska låtar från olika delar av världen. Men jag ska också berätta om mitt liv som innehåller det bästa av två världar.

Laleh 30/7:

– I mitt program ska jag tala om att odla potatis i glasskartonger, om nära-döden-upplevelser och reflektera över varför vi alla inte kan gå omkring i overall. Musiken är från diverse musikanter som Jan Johansson eller Coltrane, klassikt, persiska damen Gogoosh, Viggen och svenska sånger som kändes rätt redan från den första sekunden jag hörde dem.

Ann Sofie von Otter 4/8:

– Här ska spelas massor av musik av många olika slag som jag valt med kärlek. Jag kommer att prata om stort och smått, högt och lågt, precis som livet självt. Lite namedropping och lite natursvärmeri, om att åka pendeltåg i Los Angeles och varför Sverige är fantastiskt.

Jerry Williams 5/8:

– Det blir nog en del snack om motorcyklar, hockey och hundar. Men helt klart Rock´n´ roll! Med musik som inspirerat under nästan 50 år av lirande och turnerande i folkparker och konserthus.

Owe Thörnqvist 11/8:

– Ett Melodikryss om mitt liv – mina visor och varför. Den jubileumsbox som just utkommit, ger en överblick täckande mitt genombrott som grammofonartist 1955 fram till innevarande år. Det kan bli en nostalgiresa runt musik och människor, platser och händelser som format mitt liv och inspirerat mitt låtskrivande.

Frida Hyvönen 12/8:

– Mitt Sommar kommer bland annat att handla om storlek, proportioner och äventyr i Europa.

Laila Bagge 14/8:

– Jag tänker berätta om mitt liv på ett så ärligt sätt som möjligt med ämnen som berör både glädje och sorg. Det blir musik som har anknytning till mitt liv, antingen kända hits i Sverige eller utomlands eller nåt som inte så många hört, men som berört mitt liv på något sätt.

Bilder på Laleh och Eric Bibb: Sveriges Radio

Alla fakta om Sommar finns här:

http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=2071

Lars Nylin