3 juni 2009

Alexander Rybak: A star is born!

I samband med utgivningen av Alexander Rybaks album Fairytales [BpopMentometer / Lionheart International / Universal Music] besöker det norska stjärnskottet idag Vällingby City för skivsignering och ett kort framträdande. Kan förutsättningarna inför releasen egentligen bli bättre?
Man kan undra om Alexander Ryback hade en fungerande kristallkula framför sig när han skrev raderna: "Suddenly I’m famous and people know my name / I got a thousand girls just waiting… ”, som han sjunger i debutalbumets femte spår Funny Little World. Textraderna stämmer ju ordagrant!

Hela tiden kommer det nu rapporter om Alexander Rybaks enorma genomslag på den internationella scenen efter den överlägsna segern i Eurovision-finalen. Här i Sverige dominerar han i det närmaste totalt på topplistorna – etta på GLF:s officiella försäljningslista, etta på iTunes, etta på Tracks, etta på Digilistan (där han slagit rekord i fråga om veckoförsäljning) och etta på Rix Topp 6. Singeln har med råge passerat gränsen för guld – liksom naturligtvis även albumet som släpps idag.

Musikaliskt så bygger Alexander Rybaks sitt koncept på samma glada charmpoäng som fick TV-publiken runt om i hela Europa att falla totalt för honom för ett par veckor sedan. Större delen av låtmaterialet – såväl text som musik – är helt och hållet hans eget. Att de två spår som är covers (om man nu kan kalla tolkningen av Rachmaninoffs klassiska instrumentalstycke Vocalise för det…) ligger som ”bonusspår” på cd:n är inte bara en snygg final på skivan, utan även en elegant markering.
Tillhör man de som redan har fallit för singeln är chansen med högsta sannolikhet ytterst stor att man kommer att tycka om även resten av albumet.

14 juli medverkar Alexander Ryback i Allsång på Skansen. Att 14 juli egentligen är Frankrikes nationaldag lär förmodligen komma lite i skymundan, till förmån för den norska flaggans färger… A star is born!

Claes Olson

Artist: Alexander Rybak
Titel: Fairytales
Bolag: Bpop Mentometer / Lionheart International / Universal Music
Release: 3 juni