29 maj 2009

Massproduktion firar 30 år

I februari 1979 släppte Sundsvalls första punkgrupp Massmedia en EP på egna etiketten Massproduktion. Tre decennier senare är bolaget fortfarande i högsta grad aktivt. Mats Hammerman, bekant profil från de oberoende bolagens förening SOM, har drivt bolaget sedan maj 1979. Det var då som Massproduktion släppte en EP med Mats egen grupp Vacum; med följden att han själv blev involverad.

Vacum är självklart ett av banden som uppträder på en gala som representerar över 150 skivutgivningar. Andra självklarheter är de tidiga kultbanden Avant Gaam och Förbjudna Ljud, de senare lånade sedan ut medlemmar till ett av rockstaden Sundsvalls största band genom åren, Diestinct (som inte är med på galan).

1980- och 90-talen representeras på galan av Crompojkarna, The Shades of Orange, Charly & The Slaves och bolagets kommersiellt mest framgångsrika band, folkmusikinnovatörerna Garmarna. Det senaste årtiondet på Massproduktion innebär på galan The Thousand Dollar Playboys (med Lars Bygdén), The Confusions och Marble. Gäster söderifrån är tjejpunkbandet Mögel, som är aktuella på Massproduktion med en samling av Stockholmsbandets utgivning från åren 1978-83.

Massproduktions hemsida:

www.massproduktion.com

Lyssna på några av Massproduktions utgivningar på:

http://open.spotify.com/user/massproduktion/playlist/7JAduGyxGsepCdMzh23FY0

Galan på Facebook:

http://www.facebook.com/event.php?eid=71123958806

Lars Nylin

Få svenska bolag och inget norrländskt har varit med om att fira 30 år. Den 6 juni får Sundsvallsbolaget Massproduktion var med om upplevelsen. Det firas med en gala i Sundsvalls Stadhus.