29 maj 2009

Champions League flyttar ESC-finalen 2010 en vecka

Omedelbart efter finalen av Eurovision Song Contest insåg de ansvariga att de vid nästa års final riskerade tidernas tv-krock. Exakt samma kväll som arrangerande EBU hade tänkt sända finalen från Oslo – 22 maj – har fotbollseuropas Uefa bestämt att nästa års final av Champions League ska spelas i Madrid. Även finaltiderna var nästan exakt desamma, 21.00 jämfört med 20.45 för fotbollen.

Men nu har EBU vikt sig. ESC-finalen flyttas en vecka till 29/5 med semfinaler 25 respektive 27/5.

En poäng i sammanhanget är att ESC-finalen hittills är det största tv-evenemanget av de två. Det har ofta spritts siffror att CL-finalen ses av uppåt miljarden tv-tittare världen över. Men nyligen presenterade det engelska marknadsanalysföretaget Future Sport Entertainment siffror som troligen är mer adekvata.

Det talas där om att ca 98 miljoner såg fjolårets CL-final. Vad gäller ESC har det ofta nämnts siffror som 700 miljoner tv-tittare i Europa. Men precis som i fallet med fotbollen har det snarast handlat om hur många som har möjlighet att se evenemanget. Melodifestivalens officiella sajt ESC Today uppgav i veckan att årets festival i år sågs av ca 122 miljoner tittare i Europa, 17 miljoner fler än 2008.

Sverige var motsvarande siffror 3,1 miljoner ESC-tittare i SVT jämfört med 830.000 fotbollstittare i TV6. Siffrorna kommer i båda fallen från företaget MMS, mediamätning i Sverige.

Lars Nylin