13 maj 2009

Ja till nya franska fildelningslagen

Den franska senaten sa på onsdagen ja till en antipiratlag som ger myndigheterna rätt att stänga av fildelares internetuppkopling. Om inte EU stoppar lagen träder den i kraft nästa år.

I vad som ses som en stor politisk seger för den franske presidenten Nicolas Sarkozy sa på onsdagen den franska senaten ja till den nya lag som i Frankrike kallas "Hadopi-lagen". Lagen innebär att efter två varningar stängs vid en upprepad förseelse en fildelares internetuppkoppling – utan rättslig prövning – av i upp till ett år. Dessutom måste fildelaren fortsätta att betala sitt abonnemang under tiden. Det sista inslaget var en justering sedan förslaget nyligen fick nej i parlamentet sedan vissa ledamöter ansett att internetdistributörerna annars skulle drabbas av lagen.

Den nya franska lagen är den hittills tuffaste i världen. Den går också mot vad EU-parlamentet tyckt i ämnet i bland annat det stora reformpaket för telekomsektorn som håller på att tas fram.

Från EU-håll i Bryssel kommenterade man dock på onsdagen den franska lagen diplomatiskt. Enligt den franska nyhetssajten FRANCE 24 sa en talesperson för ansvarig kommisionär, Viviane Reding, att det var upp till fransk juridisk expertis att anpassa lagen. Om lagen godkänns av den franska författningsdomstolen blir nu nästa steg för Sarkozy att övertyga EU:s ministerråd.

Franska jurister har i de flesta fall ifrågasatt lagens utformning och istället förordat bötesstraff. På upphovsrättssidan är stödet däremot brett.

Lars Nylin