13 maj 2009

4 snabba till Mårten Aglander inför Eurovision Song Contest-finalen

Ingen kan ha missat att det på lördag kväll är finaldags för Malena Ernman i Eurovision Song Contest. MI har tidigare intervjuat låtskrivaren Fredrik Kempe (Universal Music Publishing) och Anders Johansson på Albot & Albot (A&R för sångerskans kommande album). Inför finalen ringde vi därför istället upp Mårten Aglander, vd på Malenas skivbolag Roxy Recordings, på plats i Moskva.

Som man brukar säga i sportsammanhang, hur känns det nu efter att er artist Malena Ernman nått finalen?
– Det blev väldigt nervöst när de skulle börja läsa upp vilka som gått vidare och det kändes otrolig skönt att se den svenska flaggan på andra kuvertet. Jag, Anders Johansson och Malenas man Svante Thunberg följde resultatet framför en monitor i en korridor någonstans bakom scenen. Svante blev så glad att han sparkade en sacco-säck i huvudet på en manlig delegat från något av östländerna. Efter presskonferensen fick mannen ta en bild med Malena och incidenten var glömd.

Vad känns som en rimlig utdelning i finalen på lördag kväll?
– Vi slipar så mycket vi kan med ambitionen att ligga på topp, men vi vet att vi har ett udda nummer som inte är med ibland favorittipsen så vi kommer (nog) inte att deppa ihop om vi hamnar i klungan.

Vad för sorts lärdom har Roxy dragit av erfarenheten med The Arks medverkan häromåret, som ni har nytta av nu?
– Vi har genom både mitt och Leif Käcks engagemang i tidigare Eurovisionfinaler (Mårten Aglander arbetade även med Carola 2006) bland annat lärt oss vikten av att samarbeta med de verkliga proffsen inom den här cirkusen.

Hur är det annars i Moskva? Var bor ni och hur stor trupp har ni?
– Man slås av vilken stor stad Moskva är. Det är mycket trafik och tar tid att åka mellan olika platser. Vi bor på ett hotell på gatan Tverskaya, vilket ligger ganska nära arenan Olimpiskij där det mesta händer. Med poliseskort som ryssarna ställer upp med tar det bussen en knapp halvtimme. Totalt är vi cirka 25 personer i Sveriges delegation, inklusive Malena och kören, kompositören Fredrik Kempe, delegationsledningen med Christer Björkman och Linda Adamsson, SVT:s och SR:s kommentatorer, SVT:s webteam, smink och hår, pressanvariga etc.

Finalen av Eurovision Song Contest sänds i SVT 1 på lördag kl 21.00.

Lars Nylin