12 maj 2009

Polarpriset till Peter Gabriel och José Antonio Abreu

Idag tillkännagavs att årets Polar Music Prize tilldelas den gränsöverskridande musikentreprenören Peter Gabriel och dirigenten, kompositören och ekonomen José Antonio Abreu samt dennes musiknätverk El Sistema, som bidragit till att hundratusentals barn och ungdomar har fått drägligare levnadsvillkor i hemlandet Venezuela.
Polar Music Prize 2009 delas ut av H.M. Carl XVI Gustaf måndag 31 augusti.

Årets vinnare av det prestigefyllda priset tillkännagavs i Salen Tre Kronor på Stockholms Stadshus. Efter en kort inledning av Stockholms finansborgarråd Sten Nordin presenterades vinnarna av prisnämndens nye ordförande Alfons Karabuda, som betonade att det är samma kriterier i bedömningen som gäller för alla pristagare – oavsett genre. Dessutom poängterade han att priset instiftats bland annat för att bygga broar mellan olika musikaliska genrer.

Peter Gabriels prismotivering lyder:
”För ett framåtblickande, utåtriktat och gränsöverskridande konstnärskap tilldelas Peter Gabriel Polar Music Prize 2009. Som kompositör, artist och person har Peter Gabriel inte bara haft ett avgörande inflytande på populärmusikens utveckling, utan omdefinierat populärmusik som begrepp. Hos Peter Gabriel sammanflätas inte bara ton, röst och bild – hans musik är det globala samhällets megafon och samtidigt dess mest skoningslösa kritiker. Peter Gabriels konstnärskap är världsmusik i dess mest betydelsefulla mening.”
Utöver Gabriels eget musikaliska konstnärskap – både som soloartist, som grundare av gruppen Genesis och som filmmusikkompositör – framhölls vid tillkännagivandet även hans arbete med stiftelsen WOMAD (World of Music Arts and Dance) som han grundade 1980, hans banbrytande Real World Group (som bl.a omfattar såväl skivbolagsverksamhet som ett studiokomplex i engelska Bath), hans arbete för mänskliga rättigheter tillsammans med bl.a Amnesty International (vilka han bl.a stödde på turnén Human Rights Now 1988), den av Nelson Mandela lanserade organisationen The Elders.org och WITNESS.

José Antonio Abreus prismotivering lyder:
”Polar Music Prize 2009 tilldelas den venezuelafödde dirigenten, kompositören och ekonomen José Antonio Abreu. Driven av en vision om att den klassiska musikens former kan skapa en bättre tillvaro för Venezuelas barn, grundade han musiknätverket El Sistema, som givit hundtusentals ungdomar ett redskap att lämna fattigdomen.
José Antonio Abreus framgångsrika arbete har lyft fram traditionella värden som respekt, gemenskap och medmänsklighet. Hans gärning pekar på vad som är möjligt när musiken blir ett samhällsfundament och därmed en naturlig del av människors vardag. Samtidigt har ett nytt framtidshopp ingjutits hos såväl barn, föräldrar som politiker. José Antonio Abreus vision tjänar som förebild för oss alla.”

Polar Music Prize grundades 1989 genom en donation av Stikkan Anderson och delas i år ut för artonde gången. Båda pristagarna kommer att närvara vid årets prisceremoni på Stockholms Konserthus måndag 31 augusti. Ceremonin direktsänds i TV4.

Claes Olson