23 april 2009

Norska artisteliten ryter till om fildelning

I dagarna gör 300 norska artister från alla genrer något som svenska artister hittills inte gjort. På artisternas eget initiativ samlar man sig i ett stort upprop mot illegal fildelning. Den utlösande faktorn är att ett antal norska partier uttalat har försvarat illegal fildelning.

Fildelningsdebatten är som bekant glödhet. Men en av de viktigaste parterna i diskussionen syns sällan till. Artisterna.
I Sverige har det fått mest uppmärksamhet när skivbolag som Hybris och Adrian – och artister som Timbuktu – försvarat illegal fildelning och i vissa fall samarbetat med The Pirate Bay. Få av de hetaste artisterna har velat ställa upp i debatten som motståndare till illegal fildelning.
Likadant har det varit i Norge. Tills nu. Sedan flera partier på vänsterkanten – i synnerhet Sosialistiskt Ventreparti, som har regeringsposter – försvarat illegal fildelning har reaktionen blivit stark från artisthåll. Så stark att ett stort upprop nu fått alla sorters artister att skriva på. Namn från Jan Garbarek och Nils-Petter Molvaer till Motorpsycho och Surfer Rosa finns bland de redan mer än 300 artister som skrivit på ett upprop som iscensatts av Erik Honoré – själv musiker, men också konstnärlig ledare för Punkt-festivalen i Kristiansand.

Musikindustrin har talat med några norska branschpersoner och frågat om detta är en del av ett nytt debattklimat i Norge. Så är det, säger samstämmigt de vi kontaktat. Ett populärt uttryck är att "Lars Ulrich-ångesten börjar äntligen släppa". Man syftar då givetvis på hur Lars Ulrich och hans grupp Metallica fick massiv kritik från fildelarsammanhanget – och många av sina fans – när gruppen år 2000 inledde en juridisk process mot Napster. Även i Norge har Metallica blivit enn referens när artister väljer att ligga lågt för att inte stöta sig med sina fans.
Kai Lofthus, som nu främst arbetar med management, är bekant för många MI-läsare som Billboards före detta Skandinavien-korrespondent. Lofthus säger:
– Det är på tiden att vi vår veta vilka artister som är emot illegal fildelning. Digitala pirater tror att de straffar Britney Spears eller Doug Morris, nu kan de äntligen se att det drabbar alla. Det är också märkligt att vi i branschen är del av ett samhälle när vi betalar skatt och jobbar med kul musik. Medan vi är idioter så snart vi gör misstag…
Erik Honoré kommenterar sitt initiativ:
– Piratverksamhet är ett direkt angrepp på upphovsrätten och ett allvarligt hot om man önskar sig en bred och kvalitativ kultur i ett litet land som Norge. Musiker och upphovsmän samt oberoende bolag och andra oavhängiga prouktionssammanhang är de som allra först kommer att få ödelagt viktiga delar av sin livsgrund på grund av piratverksamheten.

Tom Skjeklesaether, journalist som bl a skriver för svenska Rootsy.se och jobbar för norska rikradion NRK, säger:
– Jag tycker uppropet är utmärkt och borde kommit för länge sedan. Att artister inte törs uttala sig i detta sammanhang är ju tragiskt.

Lars Nylin

Länk till det norska uppropet:

http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2009041712490035190661

Länk till namnlista:

http://www.ballade.no/nmi.nsf/doc/art2009042010290969810482